Startpagina>Klantenservice> Veelgestelde vragen
Hoe kunnen we je helpen?

Waarom rijst mijn brooddeeg niet?

Maak je je zorgen over je brooddeeg of je desemstarter? Als je zelfgemaakte deeg niet rijst, zijn dit enkele mogelijke verklaringen. Bekijk ons advies...

Er ruikt en proeft niets lekkerder dan vers, zelfgemaakt brood en onze handig kneedhaken mixen en kneden brooddeeg met gemak. Maar wat nou als het niet rijst? Dit zijn enkele redenen waarom dat gebeurt.

8 redenen waarom je brooddeeg niet rijst:

 1. De gist is niet vers Gist heeft een houdbaarheidsdatum en na die datum neemt de werking ervan af. Gist moet worden bewaard op een koele, droge plek.

 2. De gist is te heet Mogelijk is de gist opgelost in te heet water of waren de vloeibare ingrediënten in het recept te heet, waardoor de gist is doodgegaan. Gist moet warm zijn - niet te heet en niet te koud.

 3. De gist is te koud Als de andere ingrediënten te koud zijn, kan de gist deels doodgaan.

 4. Is het deeg goed gekneed?
  Mogelijk is het deeg niet lang genoeg gekneed. Het kneedproces zorgt voor een goede vorming van de gluten en maakt het deeg elastisch, waardoor de luchtbellen die door de gist worden geproduceerd, goed vastgehouden worden in het deeg. En door deze luchtbellen gaat het deeg rijzen. Al onze keukenrobots hebben een kneedhaak, die perfect is voor het mengen en kneden van gistdeeg.

 5. Heeft het deeg genoeg tijd gehad om te rijzen?
  Mogelijk heeft het deeg niet lang genoeg de tijd gekregen om goed te rijzen. Laat het nog iets langer staan.

 6. Op welke plek heeft het deeg gerezen?
  De temperatuur van de kamer kan gist ook nadelig beïnvloeden. De ideale temperatuur voor het rijzen van deeg ligt tussen de 21ºC en 32ºC. Wanneer de temperatuur hoger of lager is, zal de gist gaan sterven.

 7. Welke soort meel heb je gebruikt?
  Als er speciale granen zijn gebruikt in het deeg, zal het deeg niet zo veel rijzen. Deze granen hebben namelijk minder gluten, waardoor het deeg de luchtbellen die het brood laten rijzen minder goed kan vasthouden.

 8. Maak je zuurdesembrood? Als je een desemstarter hebt gebruikt, is deze mogelijk niet actief. Een desemstarter moet regelmatig worden gevoed en op de juiste temperatuur (22-24°C) worden bewaard om de gistculturen levend en actief te houden.

Was dit artikel nuttig?
top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.