Home > Aan de slag met je espressomachine
Voor een uitstekende espresso van koffiebar-kwaliteit draait het om de combinatie van verse bonen van hoge kwaliteit en de juiste zetmethode.
De kwaliteit en smaak van koffiebonen worden bepaald door:
Branden transformeert de rauwe bonen in de bruine, aromatische en smakelijke bonen die we kennen en waar we dol op zijn.
Er zijn 3 belangrijke factoren die de smaak van jouw espresso beïnvloeden:
De keuze van de juiste maalgrootte is afhankelijk van wat je aan het zetten bent. De maalgrootte is belangrijk omdat dit de extractiesnelheid en dus de smaak beïnvloedt. Voor espresso moet de maling perfect fijn en gelijkmatig zijn. Als de maling te grof is, wordt de espresso te weinig geëxtraheerd en zuur. Als de maling te fijn is, zal de espresso te sterk geëxtraheerd zijn en bezinksel bevatten.
De meeste koffiedrankjes beginnen met de perfecte espresso. Van verfrissende zomerdrankjes tot winterse verwarmers, van traktaties halverwege de ochtend tot cocktails 's avonds - het is tijd om aan de slag te gaan.
Met deze handige knoppen kun je jouw espresso gemakkelijk bereiden en regelen. Kies de modus en het aantal shots - en er is zelfs een reinigingscyclus.
Espresso, stoom, heet water
Modusknop
1 (1 shot), 2 (2 shots)
Doseringsknop
De reinigingscyclus voorkomt kalkaanslag en zorgt ervoor dat de machine soepel blijft werken.
Knop voor reinigingscyclus
Om de koffiebereiding te starten en de stoom- en heetwatermodi te starten/stoppen.
Knop voor starten/annuleren
We hebben overal aan gedacht voor gemalen koffie zonder giswerk.
Kies uit 70 nauwkeurige instellingen die passen bij jouw zetmethode.
Het malingsniveau selecteren
Kies het aantal kopjes of shots dat je wilt en je krijgt automatisch de juiste dosering.
De hoeveelheid koffie voor een dosering instellen
Pas de maalduur aan als je de hoeveelheid koffie per dosering wilt aanpassen, zodat die precies is zoals jij wilt.
De hoeveelheid koffie voor een dosering wijzigen
Zodra je jouw perfecte dosering hebt aangepast, kun je deze opslaan met de programmeerknop.
Jouw doseringsaanpassingen bewaren
Met het stoompijpje van de espressomachine kun je microschuim of gestoomde (verwarmde) melk maken. Zo werkt het ...
In de wereld van espresso worden veel vaste woorden en zinnen gebruikt, wat het allemaal wat verwarrend kan maken.
Dit zijn de meest gebruikte termen.
Een shot espresso bereiden.
EEN SHOT BEREIDEN
Deze bevatten de gemalen koffie waarmee je een espresso kunt zetten. De koffie zit in de filterdrager, die wordt vergrendeld in de groepskop. Er zijn 2 soorten: enkel- en dubbelwandig, en verschillende maten voor 1 of 2 shots.
BAKJES/
FILTERS
Een maateenheid van atmosferische druk. Eén bar is gelijk aan de hoeveelheid natuurlijke druk op zeeniveau. 15 bar is de optimale hoeveelheid druk voor de extractie van espresso.
BAR
Dit is de houder voor het bakje/filter die in de groepskop van de machine past.
FILTER
DRAGER
Het vrijkomen van CO2 uit de maling, waardoor het water in de maling kan zakken en de oplosbare stoffen worden geëxtraheerd voor een optimale smaak.
BLOEM
Gebruikt om de koffie samen te persen tot een vlakke puck in een bakje. Dit wordt aanstampen genoemd. Wanneer de koffie goed is aangestampt, wordt de koffie gelijkmatig geëxtraheerd.
STAMPER
Het gekleurde schuim boven op een shot espresso, dat wordt gemaakt van de geëxtraheerde oliën.
CREMA
Het deel van de meeste espressomachines dat stoom afgeeft om de melk in het melkkannetje eronder textuur te geven.
STOOM
PIJPJE/
OPSCHU
IMPIJPJE