Skip the navigation

Koekjes van bruine boter witte chocolade en cranberry

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Brown Butter White Chocolate Cranberry Cookies

Probeer deze geweldige koekjes, vol witte chocolade en cranberry!

Duration
Totaal1h15
Voorbereiden30min
Koken45min

Hulpmiddelen

HandMixerHandMixer

Ingrediënten

190 g

bloem

4 g

baksoda

3 g

zeezout

230 g

ongezouten boter, bruin en gekoeld (zie tip 1)

200 g

lichtbruine suiker

100 g

witte suiker

1

ei, kamertemperatuur

1

eierdooier, kamertemperatuur

1 theelepel

vanille

160 g

ouderwetse havermout

170 g

witte chocolade

120 g

gedroogde cranberry's

Stap voor stap

  1. Voor 22-24 koekjes


  2. Doe de bloem, de baksoda en het zout in een middelgrote mengkom.


  3. Bevestig de roestvrijstalen turbokloppers aan de draadloze handmixer van KitchenAid®.


  4. Plaats de kloppers in het bloemmengsel en schakel de mixer in op snelheid 2. Klop de droge ingrediënten een paar seconden bij elkaar, zet de handmixer vervolgens uit en zet de droge ingrediënten even opzij.


  5. Doe de bruine suiker en witte suiker in een hoge mengkom en voeg de gekoelde bruine boter toe. Plaats de turbokloppers in de ingrediënten, schakel de handmixer in op de maximale snelheid 7 en klop de boter en suiker samen gedurende 4 minuten romig.


  6. Voeg het ei, de eierdooier en de vanille toe en blijf gedurende 30 seconden op snelheid 7 kloppen of totdat het mengsel glad is.


  7. Verlaag de snelheid van de handmixer tot stand 2 en voeg de bloem in drie keer langzaam toe. Meng het mengsel totdat de bloem volledig is opgenomen en schakel de handmixer uit.


  8. Voeg de havermout, cranberry's en witte chocolade toe aan het deeg. Plaats de turbokloppers weer in het mengsel, schakel de handmixer in op snelheid 4 en meng de ingrediënten gedurende ongeveer 10 seconden totdat ze in het deeg zijn opgenomen.


  9. Kneed het koekjesdeeg met schone handen licht door om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten aan elkaar kleven.


  10. Maak vervolgens bollen ter grootte van een golfbal en leg ze op een bakplaat. Laat ze voor het bakken ten minste 10 minuten afkoelen in de vriezer.


  11. Leg de koekjesdeegballetjes na het koelen minimaal 7,5 cm van elkaar op de bakplaat.


  12. Bak de koekjes 15 tot 18 minuten op 176 ºC of totdat de randen enigszins bruin zijn. Laat ze niet te lang bakken.


  13. Laat de koekjes ten minste 5 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze met een spatel op een rek legt om af te koelen.


  14. Bruine boter maak je als volgt. Begin met boter op kamertemperatuur. Snijd elk stuk boter in vieren en doe deze in een steelpan. Draai het vuur naar middelhoog en klop af en toe met een garde terwijl de boter smelt. Zodra de boter is gesmolten, begint deze te borrelen. Blijf nog 5-8 minuten af en toe kloppen. Zodra je ziet dat de grote bellen van de boter veranderen in een schuimkap, verdwijnt het schuim en zul je zien dat de boter goudbruin is geworden en dat er bruine stukjes onder in de pan zitten. Schakel de hittebron uit en neem de pan van het vuur. Laat de boter ten minste 15 minuten afkoelen voordat je deze gebruikt.


  15. Als je de koekjes bakt op 176ºC zoals aangegeven, krijg je een koekje met een beetje hoogte, een ronde vorm en een zachte binnenkant. Als je de voorkeur geeft aan koekjes met een knapperigere rand en een taai midden, bak ze dan 12-15 minuten op 375ºF/191ºC.