Skip the navigation

Ratatouille huisgemaakt

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Homemade ratatouille

Deze hartige Provençaalse klassieker combineert verschillende seizoensgroenten in een overheerlijk gerecht voor de overgang van de nazomer naar de herfst.

Duration
Totaal1h20
Voorbereiden20min
Koken1h

Hulpmiddelen

FoodProcessorFoodProcessor

Ingrediënten

Serveren

450 g

aubergine

280 g

courgette

400 g

gele pompoen

150 g

rode paprika

150 g

oranje paprika

280 g

grote gele ui

3

knoflookteentjes

1,1 kg

grote tomaten

4

takjes verse tijm

2

laurierblaadjes

1 eetlepel

zout

125 ml

olijfolie

Stap voor stap

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C.

  2. Bereid de groenten voor: plaats de snijkit in de KitchenAid 3,1 L Foodprocessor. Sluit het deksel en zet de processor op lage snelheid. Plaats de stukjes aubergine in de vulopening en snij de aubergine. Schakel de machine uit en leg de gesneden aubergine op de eerste bakplaat. Plaats de snijkit terug in de foodprocessor, sluit het deksel en zet de processor weer op lage snelheid. Voeg de courgette en gele pompoen toe via de vulopening. Eens gesneden, plaats je de courgette en pompoen op de tweede bakplaat. Herhaal het proces voor de paprika’s en plaats de gesneden stukjes op de derde bakplaat. Besprenkel elke bakplaat met 2-3 eetlepels olijfolie en gebruik je handen om alle gesneden groenten grondig te bedekken. Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak elke plaat gedurende 25-30 minuten, of tot de groenten zacht zijn en de randen bruin beginnen te worden.

  3. Terwijl de groenten bakken, karameliseer je de uien en knoflook, en bereid je de tomaten voor. Verhit je braadpan op een middelhoog vuur. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan de pan, gevolgd door de gesneden uien. Sauteer de uien gedurende 2-3 minuten op een middelhoog vuur – vergeet niet om af en toe te roeren – en ga dan over naar een matig vuur. Kook de uien, controleer om de 5 minuten, roer ze en schraap de bodem van de pan om eventueel aangekoekte stukjes weg te werken. Na een 20-tal minuten voeg je het takje tijm en de gehakte knoflook toe en blijf je nog ongeveer 3-4 minuten lang karameliseren.

  4. Terwijl de uien koken, bereid je de tomaten voor. Breng een kleine pot water aan de kook en vul een kom met ijs en water, die je naast het fornuis zet. Leg elke tomaat gedurende 10 seconden in het water en gebruik dan een schuimspaan om de tomaten snel over te brengen naar het ijswaterbad. Doe dat voor alle tomaten. Gebruik nu je vingers om de tomaten te pellen en gooi de vellen weg. Snij ten slotte de tomaten in twee en ontpit ze. Plaats het multifunctionele mes in de foodprocessor, voeg de voorbereide tomaten toe en verwerk de tomaten tot ze mooi egaal zijn.

  5. Zodra de uien zijn gekarameliseerd (mooi goudbruin en kleiner geworden), voeg je de verwerkte tomaten toe aan de braadpan, samen met de laurierblaadjes en het zout, en roer je het mengsel. Daarna voeg je alle gebakken groenten toe aan de braadpan. Besprenkel het mengsel nog met 125 ml olijfolie, roer alles goed ondereen en dek de pan af. Zet het vuur op middelhoog en breng het mengsel aan de kook. Daarna ga je weer naar een matig vuur en kook je het gedurende 30-45 minuten, met het deksel op de pan.

  6. Serveer met knapperig brood en nog een scheutje olijfolie.