Skip the navigation

Vrolijke vegetarische pizza

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Vibrant Veggie Pizza

Vier onze kleur van het jaar met deze vrolijke bietenpizza!.

Duration
Totaal40min
Voorbereiden30min
Koken10min

Hulpmiddelen

StandMixerStandMixer
BlenderBlender
SpiralizerSpiralizer

Ingrediënten

Serveren

3

middelgrote bieten, geschild en in blokjes gesneden

350 g

bloem

18 g

kristalsuiker

1/4 theelepel

gist

1/2 theelepel

bietenpoeder

30 ml

olijfolie

1 theelepel

zout

140 g

geschilde biet

125 g

pesto

150 g

gesneden kerstomaatjes

230 g

asperges

75 g

verkruimelde feta

4

zacht gekookte eieren

20 g

rucola

6 g

cress (optioneel)

Stap voor stap

  1. Doe de voorbereide bieten in een pan en voeg zoveel water toe dat ze net onder water staan. Breng aan de kook, zet het vuur op de middelste stand en laat twintig minuten koken of totdat je er met een vork in kunt prikken. Haal de bieten met een schuimspaan uit het water en doe ze in de mengbeker van de KitchenAid blender. Voeg 60 ml van het kookvocht toe aan de beker met de bieten en meng deze op snelheid 4 tot een gladde puree.

  2. Meng 60 ml bietenpuree met 120 ml van het achtergehouden kookvocht van de bieten en meng goed door elkaar. (Nu kun je het resterende kookvocht van de bieten weggooien. Als er bietenpuree over is, kun je dat bewaren in een luchtdicht bakje.)

  3. Bevestig de deeghaak aan de KitchenAid mixer/keukenrobot. Doe de bloem, suiker, gist en wat bietenpoeder in de mengkom, vergrendel de kop op zijn plaats en zet op snelheid 2. Meng de droge ingrediënten dertig seconden, verlaag de snelheid naar Roeren en giet het bietenvocht in de kom. Als het deeg na ongeveer twee minuten begint samen te komen, voeg dan de olijfolie en het zout toe en zet de snelheid weer op 2. Kneed het deeg nog zeven tot acht minuten door.

  4. Vorm het deeg tot een bal en doe deze in een grote, licht ingevette kom. Dek goed af met plastic folie en laat het bij kamertemperatuur rijzen tot het ongeveer in volume is verdubbeld (of laat het een nacht rijzen in de koelkast).

  5. Als het deeg is gerezen, trek het dan voorzichtig van de zijkant van de kom en kneed het rustig tot een bal met een glad oppervlak door het naar de onderkant te vouwen. Plaats het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak, bedek het met plastic folie en laat het nog een uurtje rijzen (of totdat het weer in volume is verdubbeld).

  6. Verwarm de oven voor op 220 °C.

  7. Maak de toppings klaar terwijl het deeg voor de twee keer staat te rijzen. Bevestig de KitchenAid spiraalsnijder aan de mixer/keukenrobot en selecteer het medium-fijne spiraalmes. Plaats de bieten volgens de instructies van de spiraalsnijder, zet een kom onder het apparaat om de spiralen in op te vangen en zet de snelheid op Roeren. Verspreid de spiralen over de helft van een bakplaat en leg de aspergestengels en kerstomaatjes op de andere helft. Besprenkel de groente met wat olijfolie en hussel ze voorzichtig met je handen om ze gelijkmatig te bedekken. Rooster 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven. Zet apart.

  8. Verhoog de temperatuur van de oven tot 260 °C en plaats een pizzasteen of bakplaat in de oven om deze voor te verwarmen. Leg het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk het deeg in een ronde vorm, waarbij je eventueel ontstane lucht laat ontsnappen. Pak het deeg op en rek het met je knokkels uit tot het de gewenste dikte heeft. Gebruik je pink en duimen om het deeg tijdens het uitrekken te draaien en de vorm gelijkmatig te houden. (OPMERKING: de toppings op deze pizza zijn zwaar, dus maak de korst niet te dun.) Leg het deeg weer op het oppervlak en rek het voorzichtig uit tot een ovale vorm van ongeveer 30 cm lang. Leg het deeg op een royaal met bloem bestoven bakplaat of pizzaschep en stel je pizza samen.

  9. Strijk een laag pesto over de hele pizza, gevolgd door een laagje geroosterde asperges en de kerstomaatjes. Schuif de pizza snel op de voorverwarmde steen of bakplaat en bak deze 9 à 10 minuten, of totdat de korst bruin is en begint te bubbelen. (Als het goed is, kun je de pizza gemakkelijk van de plaat of steen scheppen, maar als de pizza blijft plakken, strooi er dan wat meer bloem onder tot hij gemakkelijk loslaat.)

  10. Haal de pizza uit de oven en bestrooi meteen met een ruime hoeveelheid feta, de geroosterde bietenspiralen, de gehalveerde zacht gekookte eieren, rucola en groenten. Besprenkel ten slotte met wat olijfolie en strooi er wat zoutvlokken over. Snijd in punten en serveer direct.