5 design trends van Milaan Design Week

Aardekleuren, eenvoudige vormen en vakmanschap worden naar verwachting overheersende trends in 2018.

Milaan Design Week is een van de belangrijkste design evenementen in de wereld: het combineert de Milaan Meubelshow met Fuori Salone evenementen verspreid over de stad, en gaat net zoveel over ideeën als over producten. Deze editie van de show registreerde meer dan 400.000 bezoekers en 1841 exposanten die hun producten tentoonstelden op de stands van de Salone Internazionale del Mobile, de Internationale Meubilering Accessoires ExpositieEuroCucina en de Internationale Badkamer Expositie. Gedurende dit weeklange evenement hebben we de mogelijkheid gehad om een aantal van de meest interessante trends in interieurontwerp waar te nemen, waarvan we voorzien dat deze in onze woningen zullen overheersen, op basis van de topmerken die hun meest recente collecties tonen.

Kleuren

Milaan’s lente-ontwerpen waren dit jaar meer dan ooit een explosie van kleuren, waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van sterke tinten. De aanwezigheid van roze was duidelijk overal merkbaar in de vele evenementen die de weeklange expositie tot leven brachten, met name  “millennial pink“. We zagen ook veel natuurlijke warme kleuren, zoals marsala en bourgondisch rood, turmeriek, mosterdgeel en papaya-oranje. Onder de groene tinten is de trend om van donkere, onverzadigde tinten naar meer natuurlijke tinten te gaan. Er was geen Pantone 2017 Greenery in Milaan, maar nieuwe, interessante tinten van sage, selderij en avocado groen.  Onderscheid tussen ruimten en materialen is minder van belang:  all-round kleurpaletten geven persoonlijkheid en karakter aan iedere ruimte, van keukens tot badkamers, wat een dialoog creëert tussen muren en vloeren (harsen zijn een opvallende trend), decoraties, apparaten en meubelstukken.

Blonde Crazy by Blubleu

Vakmanschap omarmen

Vakmanschap is meer dan alleen een trend: het is een centraal element van echte  kwaliteit, wat – in combinatie met de beste materialen en ingenieuze ontwerpen -   design producten creëert, die de tand des tijds kunnen doorstaan. Gedurende 2018 Milaan Design Week eerden een aantal van de meest toonaangevende design merken  vakmanschap en al diegenen die bezielde stukken maken met hun eigen handen.  Met name voor keukens creëert de doordachte  hand van ambachtslieden een synergie tussen plezier en vakmanschap, die gepassioneerde “thuischefs” terugvinden in hun culinaire creaties.   In hun stand op de Eurocucina show vierde KitchenAid deze verbintenis: een groot kookeiland met een chef die heerlijke gerechten creëert van hoogwaardige ingrediënten, werd gecombineerd met een “artisan” eiland: Een houtbewerker creëert reproducties bij de op maat gemaakte roestvrijstalen werkbladen, vervaardigd met het oog van een vakman voor detail en vormgegeven in overeenstemming met een ieders voorkeur om de beste kwaliteit te garanderen.

Retro-Modern ontwerp

Het is niet ongebruikelijk voor meubelontwerpers en merken om in hun collecties te refereren aan het verleden, maar 2018 lijkt het jaar te worden waarin retro designs in het voetlicht treden. Deze trend dient niet te worden gezien als een teken van gebrek aan nieuwe ideeën: retrostijl is altijd onderwerp van gesprek, opnieuw gelanceerd en nieuw leven ingeblazen met nieuwe materialen, nieuwe technologie, of eenvoudigweg het op originele wijze combineren van verschillende stijlen. “Vandaag de dag denkt 95 procent van de mensen in Milaan dat ze modern meubilair kopen en kopen ze retro meubilair,” vertelde ontwerper Philippe Starck aan The Associated Press in een interview in 2017. Veel merken besloten klassieke ontwerpen nieuw leven in te blazen, met name uit de jaren ‘50 en ‘60, samen met nieuwe producten speciaal ontworpen om ze aan te vullen.

Een nieuwe lichtheid

 Een lichtheid zweeft over de paviljoenen van de  Salone del Mobile 2018. Een lichtheid die het resultaat is van vereenvoudiging van vormen, met name zichtbaar in de lijnen van tafels, stoelen en meubelaccessoires, die zich richten op de variatie van moderne materialen en levendige kleuren om meer dynamische en minder sobere ruimten te creëren. Het perfecte voorbeeld hiervan is de Plexiglas Stoel ontworpen door Charles en Ray Eames in 1948 en opnieuw ontworpen door Vitra op de Salone del Mobile 2018, welke zich richt op de kleur van de stoel en op een reeks van andere grondslagen. Voor de tafels zijn bladen van steen en wilde roos gekozen, die op magische wijze in de lucht hangt met behulp van metalen structuren of innovatieve ontwerpen, zoals de Bold Table door Lago. De bankstellen zijn ook verfijnd om ze minder groots te laten lijken, met name door de aanwezigheid van voetjes, waardoor ze er slanker uitzien.

Luxe in de badkamer

Terwijl interieurontwerp op zoek is naar nieuwe uitdrukkingen geïnspireerd door het verleden en het dan te vertalen door te focussen op levendigheid, lichtheid, wat soms puur minimalisme is, en op onderzoek naar nieuwe materialen, gaat het bij badkamers om luxe. Dit is een luxe die niet alleen op prestaties gericht, maar zich uit in aandacht voor materialen en kwaliteit, en het belang van het concept comfort. De daadwerkelijke innovatie tentoongesteld met veel stijl in de goed onderhouden stand van de Salone del Mobile 2018, is de introductie van stoffen in de badkamer. Hiermee wordt de badkamer bijna een omgeving om aan te kleden met bekleding  en toevoegingen met behangpapier.

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.