i

De kom is het nieuwe bord

Anne Lataillade

Frankreich

Deze hype komt rechtstreeks uit de United States en heeft niets te maken met een product of techniek, maar wel met de al bestaande ‘bowl’. Het is tijd om onze oude borden te vervangen voor de bowl, de kom is het nieuwe bord. In de kom kan je zowel hartige gerechten als desserts serveren, het is leuk te variëren en complete, diverse maaltijden te maken die natuurlijk ook passen bij een gezonde levensstijl.

De kom is er niet in één standaard model, maar in veel verschillende varianten.

Eten serveren in een kom in plaats van een bord geeft de mogelijkheid een gerecht op een leuke manier te presenteren, je werkt met ‘levels’. De kom zelf is de kers op de taart, je gerecht krijgt op deze manier van presenteren direct een ‘Instagram-waardige’ uitstraling. Zoek op Instagram #bowls, #powerbowls en je zal versteld staan van de resultaten.

Daarnaast krijgt het gerecht een minder ‘formele’ uitstraling wanneer je het in een kom serveert in plaats van een bord. Het geeft een speelse look, misschien herinnerd het ons wel aan vroeger, het diepe bordje waar we als kind uit aten? Restaurants die hun gerechten serveren in een kom, lijken een minder decadente stijl uit te willen stralen. Over de hele wereld zijn er al restaurants die hun gerechten op deze manier serveren, van New York tot Singapore en van Melbourne tot Londen.

Ook de chef-koks en sterren hebben deze trend ontdekt. In haar laatste boek “light en luxe – feel good food” wijdt de bekende Britse kokkin Nigella Lawson een compleet hoofdstuk aan ‘bowl food’, en ook Gwyneth Paltrow, de actrice uit Hollywood en expert op het gebied van gezond eten, schrijft op haar website GOOP: “Alles smaakt lekkerder uit een kom.’’

We kennen al langer het typisch Japanse gerecht ‘Donburi’, rijst met daarbij vis of vlees en het Koreaanse ‘Bibimpap’ dat beide geserveerd wordt in een kom, maar in dit artikel wil ik jullie kennis laten maken met de Poke bowl, de Buddha-bowl, de Smoothie bowl, de Power bowl, de Coconut bowl en meer..

  

We gaan terug naar de ‘hoofd’ bowl-gerechten en zoals je zal zien, zijn er vele variaties voor ieder moment van de dag.

Smoothie Bowl: Zoals de naam al zegt, hebben we het hier over een fruityoghurt geserveerd in een kom, maar dat niet alleen.. Zoals bij alle bowl-gerechten, besteden we aandacht aan zowel looks als smaak. Het is de bedoeling dat de smoothie wat dikker is, samengesteld door fruit en yoghurt of fruit + granen + soja melk, met vers fruit kun je het leuk decoreren (denk aan blauwe bessen, aardbeien, schijfjes banaan etc.), zaden (lijn, pompoen) noten (walnoot, hazelnoot). Een goed begin van de dag.

Buddha Bowl: letterlijk de kom van Buddha. De naam is geïnspireerd op een van de grootste traditionele kommen gebruikt door monniken bij ceremonies. Wanneer je een Buddha bowl gerecht klaarmaakt, serveer dan een gezond gerecht, wat goed is voor lichaam en geest: Gebruik zaden, bonen, groenten, fruit, tofu… kortom voedsel dat ons goed doet. Het is niet verboden er vlees aan toe te voegen, maar vaak overbodig.

Poke Bowl: Dit gerecht, van origine Hawaïaans, bestaat uit licht gemarineerde rauwe vis (vaak tonijn of zalm, vis rijk aan Omega3), groenten (komkommer, avocado), rijst, sojasaus e sesamzaad. Erg makkelijk thuis te bereiden, heel belangrijk is alleen verse vis te gebruiken. Het is in de mode omdat het simpelweg erg gezond is, en inmiddels zo populair dat je het vaak terug ziet op een menukaart bij een willekeurig restaurant. Onder andere het Shagri-La Hotel in Parijs dat het gerecht deze zomer op de kaart heeft gezet of de populaire Sushi-bars waar je heel veel verschillende variaties hebt (zalm teriyaki, tonijn bewerkt met kruiden of witvis gemarineerd in sap van citrusvruchten)

Aꞔai Bowl: Bij de aꞔai-bowl combineer je de kleuren rood en paars, het is van origine Zuid-Amerikaans en ook hier staat een gezonde maaltijd centraal. Dit is echt een superfood, zoals geserveerd bij Dose, in Bordeaux, waar wordt gecombineerd met havermout, banaan, agave siroop e goji-bessen.  Of men maakt een ‘pulp’ zoals bij Season Paris, ook hier wordt het gerecht afgemaakt met vers fruit.

Bowl Cake:  oftewel taart in een kom: Dit is de opvolger van de ‘Mug Cake’ (taartje in een kop) De Bowl Cake is een warm gerecht en onderscheidt zich daardoor van de andere bowl-gerechten. Het is een simpele mix van granen (vaak ook havermout), een ei, melk en gist. Je hoeft dit alles alleen goed te mengen en een paar minuten in de magnetron te doen. Wederom wordt het geserveerd met vers fruit.

Power Bowl: Wat dit gerecht speciaal maakt is de berg energie die je er van krijgt. Het bevat magere proteïne, groente, volkoren granen en krijgt een ‘bite’ door er hazelnoot of walnoot aan toe te voegen. Het is gebaseerd op een macrobiotisch gerecht, om zo het perfecte evenwicht te creëren tussen de verschillende ingrediënten.

Quinoa Bowl: Zonder gluten, Quinoa is op het moment een ontzettende hype. Het wordt gecombineerd met fruit, groenten, zaden en proteïne zoals kip, tofu of vis. Een zeer voedende maaltijd

Coconut Bowl: oftwel een kokosnoot kom. Hier geen kom van keramiek of porselein: de kokosnoot zelf dient hier als kom. Snij een kokosnoot door de helft, giet de melk eruit vul dit op met gezonde lekkernijen: zaden, fruit, muesli of een zelfgemaakte smoothie.

Punch Bowl: Ja, het drankje bestaat ook, de punch bowl is een extra large cocktail geserveerd in een grote bowl, dus drink deze met mate. Neem een kijkje op Instagram of Pinterest om meer te weten te komen over de bowl-gerechten. Hier zal je eindeloos veel recepten vinden.

 

Enkele boeken over bowl-gerechten

Power Bowls van Coralie Ferreira – Hachette Pratique - €7,99

Punch Bowls van Frédéric Le Bordays – Hachette Pratique - €7,99

Green Smoothie Bowls: 65 recettes pour bien commercer la journee van Fern Green – Marabout - €10,90

Superbowls les repas santé & équilibrés van Quitterie Pasquesoone – Larousse - €9,95

Natuurlijk is lang niet iedereen enthousiast over de zogeheten ‘Bowl-trend’. Op de Twitter-pagina @wewantplates (wij willen borden) worden foto’s gedeeld van de meeste ‘bijzondere’ manieren van het presenteren van gerechten in restaurants, op een cynische manier.

 

©Anne LATAILLADE

Papilles@gmail.com

Gerelateerde inhoud

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.