i

Een natuurlijke stijl in de keuken

Ricarda Nieswandt

Duitsland

Nerven, ruwe materialen, hout en minimal: de trends van 2017 voor huis- en keukenaccessoires

Het is geweten: de keuken is de belangrijkste ruimte van het huis. Men zou kunnen stellen dat de slaapkamer de koningin van het huis is. We moeten immers allemaal slapen. Of misschien is het de woonkamer, symbool van samenleven. Maar wat men in de keuken doet, zoals eten klaarmaken, samen eten rond de tafel en ook het onweerlegbare feit dat eten léven is, maken voor mij deze ruimte tot het echte hart van het huis.

Ook de voorwerpen in de keuken en de inrichting zijn belangrijk. Naast de meubelen, de kookplaat, de koelkast en de wastafel zorgen ook het bestek, de glazen en het keukengerei ervoor dat een gewone ruimte buitengewoon wordt of dat een eenvoudige tafel heel uitnodigend wordt. 

Bestek en borden, tafellakens en servetten, conservepotten en kopjes zijn voorwerpen die tendensen volgen. En de trend is dit jaar duidelijk: een natuurlijke stijl. De natuur speelt overigens een fundamentele rol. We moeten immers rekening houden met de beschikbare grondstoffen in de natuur, die beschermd en behouden moeten worden. Op een natuurlijke manier leven, zich de structuur en de materialen van de natuur eigen maken en ze met elkaar combineren, is een fantastische trend die ik persoonlijk met veel plezier volg.

Enkele weken geleden was ik op de internationale meubelbeurs van Keulen.  Zoals elk jaar in januari toont deze beurs de meest actuele trends op vlak van meubelen en inrichting. Om de twee jaar toont ze bovendien de nieuwste ontwikkelingen in de keuken. Ook nu weer is de Living Kitchen één van de hoofdrolspelers van de expositie, met heel wat innovatieve en vooruitstrevende ideeën, die heel inspirerend werken. Tijdens mijn bezoek aan de beurs ben ik op zoek gegaan naar de trends voor het nieuwe jaar: welke zijn de meest trendy kleuren en materialen? Welke keukenaccessoires en huishoudtoestellen kan men vinden? Hoe slaagt men erin de meest diverse materialen met elkaar te combineren? Hoe en waar kan men deze accessoires op een rationele manier gebruiken?

Planten  

Planten nemen al enkele jaren een belangrijke plaats in bij de inrichting van een interieur. En dan heb ik het niet over de klassieke kruiden, die al altijd hun plaats hadden in de keuken, maar wel over salonplanten of cactussen. Het lijkt bijna onmogelijk te denken aan een moderne keuken zonder planten. Een grote cactus in een stromand zorgt voor een elegant spel van contrasten in de meest stijlvolle keukens. Of vetplanten op het werkvlak en op de rekken. Wie niet houdt van planten in de keuken, kan terugvallen op de klassieke kruiden: basilicum, rozemarijn en tijm in de juiste pot zijn niet alleen mooi om te zien, maar zijn fundamentele ingrediënten van vele heerlijke gerechten.

 

Hout 

Keukens werden jarenlang gedomineerd door glanzende materialen, wit of zelfs zwart, in combinatie met gemakkelijk te onderhouden keukengerei. De laatste tijd krijgen natuurlijke materialen echter weer de hoofdrol. Vooral hout is terug aan een opmars bezig. Niet enkel voor keukenmeubelen, maar vooral ook voor de accessoires. Zelfs gardes vindt men vandaag in hout, terwijl snijplanken, potdeksels, bestek en kommen beschikbaar zijn in vele verschillende houtsoorten en –stijlen. Es en eik zijn de houtsoorten die het meest in de mode zijn.

Raw, ruw is in mode

Ruw, raw in het Engels, is synoniem voor natuurlijke materialen voor de keuken. Beton en keramiek kunnen bijvoorbeeld soms geraffineerd lijken en soms ruw. Vooral beton is hier een erg geliefd materiaal. Naast kommen en potten vindt men vandaag in de moderne keuken ook betonnen lampen of zelfs volledige werkvlakken of tafels. Om de oppervlakten te beschermen, wordt het vlak vaak bedekt. Maar ik heb ook vlakken gezien die natuurlijk waren gelaten en zo een soort laagje gevormd hadden. Wie dit materiaal niet kan gebruiken, kan toch het visuele effect ervan verkrijgen. Men kan bijvoorbeeld de muren schilderen met een betoneffect, waardoor de keuken een soort onbewerkte look krijgt.

 

Kale, de boerenkool

Zoals gewoonlijk maakt Pantone aan het begin van het jaar de kleur van het nieuwe jaar bekend: voor 2017 is dat Greenery: heel licht groen met schakeringen van grasvelden en basilicum. Het is nog niet helemaal ingeburgerd, maar men kan Greenery toch al vinden in heel wat keukenaccessoires en -gerei. Kale (“boerenkool”) is voor mij de kleur van de lente. In de woonkamer is het de kleur van kussens, dekens of lampen. In de keuken biedt het de ideale kleurschakering voor keukenaccessoires zoals bestek en kommen, of als donkergroene tint voor karaffen en glazen. Het is echt een fascinerende kleur. Het roept de tinten van de natuur op en komt uitstekend tot zijn recht in de keuken.

Nerven

Bladeren van planten, de motieven in hout, de vormen van glas: nerven zijn typisch voor heel wat materialen. De nogal ruwe structuur ervan past heel goed in de actuele trend van het zoeken naar natuurlijkheid. Vooral bij stoffen wordt dit effect nagestreefd in karakteristieke keukenaccessoires zoals pannenlappen, stoelkussens of onbewerkte tafeldecoraties.

Al deze trends, die overigens heel goed met elkaar gecombineerd kunnen worden, passen perfect in keukens met een sobere en minimale stijl. Precies in dergelijke ruimtes kunnen natuurlijke materialen, hout en kleuren een aangename sfeer creëren. Daarom worden ze steeds belangrijker in onze huizen. Hygge, een concept dat een nieuwe levensstijl uitdrukt, past perfect bij de meest actuele trends voor de huis- en keukenaccessoires. De kern van de hygge-stijl is immers “wij”: sfeer, harmonie en samenzijn. En in welke ruimte kan men dit alles beter tot uitdrukking brengen dan in de keuken?

 

 

Gerelateerde inhoud

top

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.