i

Elk land viert Kerst op haar eigen manier

Wat staat er in de wereld op het menu voor de belangrijkste maaltijd van het jaar?

Kerstmis, het belangrijkste feest van het jaar, staat voor de deur. Lichtjes, versieringen, geschenken en vooral eten, heel veel eten.

Elk jaar zijn er over de hele wereld miljoenen moeders, tantes en oma’s die dagenlang bereiden, vullen, kneden, frituren, bakken e roeren. Zo zorgen ze ervoor dat de tafel op 24 en 25 december niet alleen rijk gevuld is, maar ook perfect oogt. Als we er wat dieper op ingaan, ontdekken we echter al snel dat Kerstmis veel meer is dan lichtjes, lekkers en geschenken. Achter de glitter van dit feest heeft elk land haar eigen culturele en culinaire tradities, kenmerkend en soms heel bijzonder, allemaal het ontdekken waard.

In Europa hechten we veel belang aan de typische kerstgerechten. Engeland is het land van de gebraden kalkoen, gevuld en versierd naar behoren. Daarna serveert men enorme porties kerstpudding op basis van boter en brandewijn, gevuld met gekonfijte vruchten, rozijnen en amandelen. Soundtrack: de jaarlijkse toespraak van Koningin Elisabeth, die plechtigheid verleent aan het gebeuren en een geschikte afsluiter vormt voor de veeleisende maaltijd. In Italië, vooral in het Zuiden, wordt op kerstavond vis geserveerd, met specialiteiten zoals baccalà in het nat en gefrituurde paling, geserveerd op lange tafels vol heerlijke dranken.

De panettone, een typisch kerstgebak dat traditioneel ambachtelijk wordt bereid in Milaan, mag nergens in de belpaese ontbreken. Het wordt liefst geserveerd met een warme crème van mascarpone of pistache. 

De traditionele gerechten en gebruiken zijn soms ook heel speciaal en origineel. In Malta bijvoorbeeld maakt men heerlijke pudding, de Imbuljuta tal-Qastan, op basis van cacao, kastanjes, kaneel en mandarijnenschil, warm geserveerd. In Rusland eet men rauwe vis en kaviaar met wodka met ijs (maar dat doet men daar eigenlijk het hele jaar door). 

Portugal staat in de Top 10 met de Bolo Rei, een traditioneel gebak dat teruggaat tot de 19de eeuw. Het werd uitgevonden door de Confeteira Nacional die toen de officiële banketbakkerij was van de Portugese monarchie. Het heeft de vorm van een kroon, is zoet en zacht, met rozijnen, amandelen, noten en hazelnoten en bedekt met geglazuurd fruit en suikerkristallen. Soms wordt binnenin iets kleins verborgen als geluksbrenger voor wie het vindt (in de hoop dat die er zijn of haar tanden niet op stuk bijt).

Maar het is Frankrijk dat de prijs wint voor meest geraffineerd kerstgebak: na de sintjakobsschelp en de kreeft, de fois gras en de oesters, serveert men immers de Bûche de Noël. Het is geïnspireerd op de vorm van een blok sparrehout, symbool voor goede vooruitzichten. De Bûche de Noël bestaat uit een heerlijke pasta biscuit gevuld en bedekt met ganache met chocola. En zoals het hoort in de Franse kersttraditie, brengen de beste banketbakkers een eigen persoonlijke versie: Pierre Hermé, Jean Paul Hevin of Sadaharu Aoki... elk jaar heeft men maar te kiezen.

En vieren ze ook Kerstmis buiten Europa? Natuurlijk. En niet alleen zoals in Australië: op het strand, in zwembroek en met een kerstmuts op.

 

In de Verenigde Staten is de sfeer angelsaksisch, met een strak schema: de familie gaat rond de tafel zitten met daarop gebraad. Roast beef of varkensvlees i.p.v. de kalkoen (want die wordt al op Thanksgiving Day gegeten), geserveerd met huisbereide sauzen en pompoen, bonen en mais. Maar het dessert is steeds anders. Het is immers afhankelijk van de herkomst van de familie en kan dus van alles zijn: pfeffernusse (typische gekruide koeken uit Noord-Europa), taarten met gekonfijt fruit, marsepein, panettone, pompoentaart...

De Noche Buena (kerstavond) is hét moment waarop in Peru de familie bijeenkomt. Men eet kalkoen, gevuld met gehakt rundsvlees en pindanoten, versierd met ananas en gekonfijte kersen en geserveerd met gebakken aardappelen. In Costa Rica gaat het er steviger aan toe: het speenvarken of lechòn roostert men urenlang aan het spit. Het roosteren wordt van dichtbij gecontroleerd met een Coquito in de hand. Dit is de Puertoricaanse versie van de Eggnog, die bereid wordt met verse kokosmelk, gecondenseerde koemelk en een stevige dosis rum.

De christelijke gemeenschappen feesten ook in die landen waar ze in de minderheid zijn. In India bijvoorbeeld geven ze geen geschenken, maar ze vieren met een kerstcurry en zoete ravioli gevuld met kokos en sesamzaadjes. Ethiopië heeft een eigen manier van vieren, op 6 januari. Iedereen maakt zich 40 dagen lang klaar voor Kerstmis, waarbij men slechts één keer per dag eet en dan nog hoofdzakelijk veganisch. Op kerstnacht worden de offers beloond met de Doro Wat. Dit is een haantje dat eerst gemarineerd wordt met chilipeper, look, kardemom en gember en daarna geroosterd. Het wordt versneden in 12 delen die de 12 apostelen voorstellen. Die serveert men met 12 hardgekookte eieren, die het oneindige voorstellen.

 

De prijs voor de meest absurde Kerst? Die gaat natuurlijk naar Japan. Japanners vieren historisch gezien geen Kerstmis. In 1974 zette de Amerikaanse fastfoodgigant KFC echter een grote marketingoperatie op nadat het de gewoontes van de Japanners in het buitenland had bestudeerd. Die namen immers kerstmanden uit het land waar ze woonden mee naar hun vaderland. Dus heeft men een campagne opgezet met de naam “Christmas Chicken”, geïnspireerd op de Westerse tradities.  

Het resultaat: na 40 jaar moet men met Kerst weken op voorhand reserveren voor een tafel in de KFC-restaurants. Iedereen staat immers in de rij voor de Christmas Chicken. Vandaag is het de gewoonte op 25 december in familieverband gefrituurde kippenvleugels te eten met Kurisumasu Keiki (een zachte aardbeientaart), met wijn en champagne.

Wilt u weten hoeveel calorieën u zonet gelezen hebt? Denk daar maar niet aan. Met Kerstmis knijpt men immers een oogje toe. Eten is synoniem voor samenhorigheid. En er is geen betere periode om gelukkige momenten te delen in familieverband. We hebben het hele jaar om te letten op wat we eten. Nu is het echter Merry Christmas!

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.