i

Furious about looks

Un duo de designers parisiens crée des œuvres d’art à base de hamburgers

Het is 13 uur. Middagpauze. Er is heel wat beweging in het atelier Furious van Quentin en Thomas, twee onrustige designers uit Parijs. De jongens zijn bezig met het ontwerpen van een recept voor de burger van de dag. Ze staan klaar om er een kunstzinnige foto van te maken en er dan eindelijk hun tanden in te zetten.

 

“We waren het beu steeds dezelfde broodjes te eten bij de broodjeszaak hier in de wijk”. Men kan hen geen ongelijk geven: ze zijn jong en hebben honger naar nieuwe dingen. Ze kunnen geen genoegen nemen met broodjes met boter en ham of tonijn en rauwe groenten. “We werken samen en we hebben gelukkig een keukentje op kantoor. Het klaarmaken van hamburgers voor het middagmaal is op korte tijd een echt ritueel geworden: anderhalf uur om een concept te vinden, de ingrediënten te verzamelen, de bereiding, het maken van een foto van ons recept van de dag en dan natuurlijk de hamburger opeten”.

Uit de dagelijkse noodzaak om de verveling tegen te gaan, werd het Fat and Furious Project geboren: een geniaal project, perfect uitgewerkt, dat de hamburger een nieuwe look geeft. Dit eenvoudig gerecht wordt elke dag heruitgevonden in de meest diverse vormen en rollen. Hierbij zijn ze niet bang om te overdrijven. Wetenschap, popcultuur, cinema, kunst, geschiedenis: elke gelegenheid is een inspiratiebron voor dit Franse creatieve duo. Ze stoppen nooit met experimenteren, ook niet met de ingrediënten.

 

De Fat and Furious Burgers zijn esthetisch perfect uitgedacht en zijn bovendien heel lekker. De jongens hebben immers niet alleen oog voor de vorm, maar ook voor de inhoud: “Soms interesseert een product ons voor zijn smaak, soms voor de visuele impact. In elk geval willen we geen recepten voorstellen die reeds gebruikt zijn: we willen experimenteren met combinaties enkooktechnieken. Dit levert soms echte culinaire verrassingen op, maar ook soms echte catastrofes”. Maar dat is nu net het leuke eraan, of niet?

De Ufo Burger, met gepaneerde kippenfilet, rode kool, Tobiko (eitjes van de vliegende vis) met wasabi, wakame-zeewier en Papadum (een krokante wafel die gebruikt wordt in de Indiase keuken), vliegt naar een verre planeet. Een handtas-etui wordt de IT Girl Burger met gestoomde langoest, Shiso (Chinese basilicum), shiitake-paddestoelen, saus met witte wijn, tijm en een slaatje. James Bond wordt vereerd met een broodje dat bedekt is met een blad van goud en kaviaar, goudbrasemfilet en kwarteleieren: my name is Bun, James Bun. Eén van de beste foto’s is echter de hommage aan Neil Armstrong, de eerste mens op de maan, die ook het favoriete experiment is van Thomas en Quentin: op de foto wandelt de astronaut op een maanburger, met kaas, peren en andijvie, wit aan de oppervlakte want bedekt door kokospoeder, achter hem een universum van sesamzaadjes. “Voor het eerst hadden we iets ontworpen dat helemaal niet leek op een burger. Maar het blijft onze favoriete foto. Jammer dat de smaak niet zo lekker was!”.

 

Thomas en Quentin zijn echter helemaal niet zo slecht in de keuken: hun project (dat oneerbiedig is, maar wel mooi gepresenteerd) is in 2014 op korte tijd een boek geworden: de “Fat & Furious Burger”. Het toont 60 recepten voor onverschrokken geesten (en magen). Geen mainstream foto’s om te delen op sociale media, maar realiteiten die men in de keuken kan maken. Wat nog maar  ens bewijst dat de vorm nooit onderschat mag worden.

Gerelateerde inhoud

top

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.