Gezond ontbijt

De eerste maaltijd van de dag is één van de belangrijkste, maar vaak eten we uiteindelijk steeds weer hetzelfde. In dit artikel wil ik je inspireren om te kiezen voor gezonde en lekkere maaltijden, waar je normaal niet zo snel aan zou denken als ontbijt. Daarnaast wil ik je een aantal tips geven voor een gezond ontbijt en ik laat je zien hoe je de eerste maaltijd van de dag wat extra pit kunt geven.

Ik ben Melissa, ik schrijf over eten, ik ben fotografe en ik woon in Wenen, Oostenrijk. Ik ben een groot fan van koken en bakken, maar waar ik de meeste inspiratie vandaan haal, is het proberen van nieuwe recepten en traditionele gerechten een leuke twist geven. Hoewel ik zelf niet volledig plantaardig eet, neem ik wel graag plantaardige opties op in mijn voedingspatroon, om wat meer variatie aan te brengen in mijn dagelijkse maaltijden. 

Laten we eens beginnen met het eerste recept in dit blog, een omelet. Ik hoor je al denken: wat is er nu bijzonder aan een omelet als ontbijt? Nou, deze optie is helemaal vegan, met als belangrijkste ingrediënten bloemkool en amandelmeel. Een heel fijn alternatief als je eens wat anders wilt dan de standaard omelet met ei, en ideaal voor iedereen die graag plantaardig en vegan eet. De smaakcombinatie van kurkuma en kala namak geven deze omelet een heerlijke eismaak, zonder dat er echt ei in zit. En zo bespaar je meteen ook weer wat calorieën. Met de platte menghaak van je KitchenAid mixer kun je het perfecte beslag maken voor je bloemkoolomelet zonder ei. 

Goed, nu wat voor de zoetekauwen die graag een gezond ontbijt willen maar hun geliefde zoete smaak niet willen opgeven. Als je dacht dat het seizoen voor koekjes nu wel voorbij was, bedenk dan maar: is het ooit géén tijd voor koekjes?  Wat nu als ik je vertelde dat er een gezonde manier is om koekjes voor het ontbijt te eten? Wat dacht je van een gezonde chocolate chip cookie uit de oven, met romige Griekse yoghurt en een lekker scheutje honing of ahornsiroop? Dit gezonde ontbijt zit vol gezonde ingrediënten zoals amandelen, havermeel en kokosolie: hier krijg je niet snel genoeg van. 

Om je beslag zo glad mogelijk te krijgen, kun je met de zeef en weegschaal van KitchenAid het meel zo fijn mogelijk zeven voor je het in de mengkom doet. En wil je nog iets lekkers en gezonds toevoegen, gebruik dan fijn gehakte en bevroren 85% pure chocolade, en dit wordt ongetwijfeld je nieuwe favoriete ontbijt. 

Recept: Bloemkoolomelet

Klaar in 45 minuten
Voor 2 tot 3 personen

Ingrediënten:

• 250 g geraspte bloemkool 
• 180 g geraspte kaas/veganistische kaas 
• 53 g/5 eetlepels amandelmeel 
• 1 theelepel bakpoeder
• ½ theelepel gemalen kurkuma 
• 1 theelepel kala namak (optioneel), geeft de omelet een eismaak 
• 1 theelepel zout
• 1 snuf gemalen peper 
• 120 ml plantaardige melk, of melk 

Omeletvulling
• Gekarameliseerde ui 
• Broccoli, spinazie, champignons, hummus 

Voorbereiding:

1/ Rasp de bloemkool fijn en doe het in een magnetronschaal. Zet het 4 minuten in de magnetron. Laat de bloemkool afkoelen en laat het uitlekken in een kaasdoek. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit.

2/ Voeg nu alle andere ingrediënten toe en mix goed, totdat je een mooi beslag hebt. Doe een beetje kokosolie in een koekenpan en verwarm deze. Als de olie heet is, doe dan het bloemkoolomeletbeslag in de pan. Voeg niet teveel toe maar ook niet te weinig, voor de perfecte omelet (de ingrediënten hierboven zijn voldoende voor ongeveer 3 middelgrote omeletten). Zodra de kaas begint te smelten en de randen bruin worden, doe je de pan in de oven (als deze ovenbestendig is) en bak je de omelet tot de bovenkant ook stevig is. 

3/ Haal de omelet uit de oven en laat iets afkoelen. Dan laat hij wat makkelijker los uit de pan. Maak je geen zorgen wanneer de omelet iets uit elkaar valt of wat aan de pan blijft kleven, dat is normaal.  

4/ Voor de vulling fruit je wat gesnipperde ui in een pan tot de ui iets gekarameliseerd is. Als de ui iets bruin is gekleurd, voeg dan de champignons en broccoli toe aan de ui en laat bakken tot het gaar is.

5/ Smeer een laagje hummus op de omelet, en leg daarop het mengsel van ui, champignons en broccoli, leg er wat verse spinazie op met wat extra geraspte veganistische kaas, en eet smakelijk! 

Tips: Als je omelet uiteindelijk wat koud is geworden, kun je 'm nog een paar minuten in de oven terugleggen. 

Recept: Breakfast Chocolate Chip Skillet Cookie
Klaar in 35 minuten
Voor 2 tot 3 personen

Ingrediënten:

• 90 ml kokosolie 
• 25 g bruine suiker 
• 70 g erythritol (suikervervanger) 
• 1 ei 
• 1 eetlepel vanille-extract 
• 90 g bloem 
• 10 g amandelmeel 
• 125 g havermeel 
• 1 eetlepel baking soda 
• ½ eetlepel zout 
• 120 g fijn gehakte en bevroren pure chocolade (minimaal 85% cacao) 

Topping:
• Griekse yoghurt 
• Honing of ahornsiroop

Voorbereiding:

1/ Hak de pure chocolade in kleine stukjes en leg het 6 uur of de hele nacht in de vriezer. 

2/ Meng het havermeel met de bloem, de suiker, het zout en de baking soda. 

3/ Klop in een andere kom de eieren los en voeg de kokosolie toe. Zorg ervoor dat de kokosolie vloeibaar is. Als dit niet zo is, zet deze dan een paar seconden in de magnetron of smelt het even in een pannetje water op laag vuur. 

4/ Voeg het vanille-extract toe aan het ei/kokosolie-mengsel en meng het door de bloem. 

5/ Voeg nu de bevroren, fijn gehakte pure chocolade toe aan het mengsel en doe het in één grote of drie kleinere ovenschalen. 

6/ Bak de koek 35 minuten op 180°C, of totdat deze bovenop goudbruin is. 

7/ Serveer de koek met Griekse yoghurt of een alternatief voor yoghurt en wat honing en/of siroop. 

Tips: Je kunt de gewone bloem volledig vervangen door amandelmeel, rijstebloem of tapiocameel, voor een nog gezondere optie. 

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.