Icons are Timeless

De la simplicité du passé à la modernité du présent. Ainsi naissent les icônes intemporelles.

De tijd even stil zetten en terug duiken in het verleden, een product van toen nemen en opnieuw vormgeven met de kennis en realiteit van nu. Zo worden de fashion icons gecreëerd, de echte klassiekers. Ondanks de kleine verschillen met zijn originele versie, en de vormgeving van de nieuwe ontwerper, blijft het object grotendeels onveranderd en herkenbaar voor iedereen.

Zoals in de mode. Denk bijvoorbeeld aan de variaties op de vilten bolhoed, de schoudertas met kettinghengsel, de zwarte kokerrok, de iets getailleerde damescoat. Maar ook in het interieurdesign gebeurd dit. Alles ontstaat uit een simpel idee, maar het is niet makkelijk een timeless design-item te maken van objecten die we al jaren kennen. Een kunstvoorwerp voor dagelijkse gebruik, die weten te overleven in een snel ontwikkelende wereld waar trends blijven veranderen. Ze worden op het eerste oogopslag herkend, staan symbool voor een bepaald tijdperk, zijn de bakermat in hun categorie en ongeacht het jaar waarin ze zijn ontworpen, zullen ze altijd modern blijven. 

“Een timeless product ontwerpen is de droom van iedere designer en architect” verteld maestro Antonio Citterio. Een long-lasting design richt zich niet op de hype van het moment. Het refereert zich aan een al bestaand product uit het verleden en moet deze overtreffen. Een design bedoeld voor lange termijn, waarvan zijn waarde toeneemt met de tijd. Het ontwerp gaat verder dan alleen zijn doel als functie. De vormen zijn nostalgisch, halen herinneringen op en kunnen verwijzen naar iets of iemand uit het verleden.

 

Zoals de sofa die is ontworpen door architecten van Studio 65 en is geïnspireerd op het schilderij ‘Il volto di Mae West’ van Salvador Dalì. De “Bubble Chair” ontworpen door Eero Aarni, grondlegger van de futuristische pop en symbool van de jaren 60. De Chaise Longue van Le Corbusier, heeft vanaf zijn geboortejaar 1929 tot op heden zijn elegantie niet verloren. De citruspers van Philippe Starck die eind jaren 80 werd ontworpen.

 

Als we bij timeless design denken aan ‘Made In Italy’, kunnen we heel wat voorbeelden geven van ware tijdloze ontwerpen uit het land van mode en design. Maar de koningin onder de iconen van de Italian way of life en een van de bekendste industriële design ontwerpen ter wereld is de Vespa. Deze historische scooter, werd in 1946 voor ´Piaggio´ ontworpen door luchtvaart-ingenieur Corradino D´Ascanio. Deze heeft ongetwijfelt een grote rol gespeeld in de wederopbouw van het land direct na de Tweede Wereld Oorlog.

Wat ook niet vergeten mag worden is de revolutionaire Egg Chair, in 1958 ontworpen door de Deense designer Arne Jacobsen en nog steeds van deze tijd. De stoel heeft de unieke kuipvorm die privacy en relax garanderen en zich perfect mengt in verschillende interieurs.

 

Maar er is meer; de schrijfmachine ‘Lettera 22’ die Marcello Nizzoli ontwierp voor Olivetti, een prachtige creatie geconstrueerd uit een mix van metalen tandwieltjes, hendeltjes, toetsen en hamertjes. Het bekende espresso apparaat gerealiseerd door Aldo Rossi in het jaar 1988. Een momument in miniatuur en niet meer weg te denken uit de Italiaanse keukens. De tafellamp genaamd ‘Snoopy’, een creatie van de broers Achille e Piergiacomo Castiglioni de ze ontwierpen voor Flos. Het model van de lamp geeft het bekende personage op ironische manier weer.

De ‘Iittala vogeltjes’ van de zeer bekende Finse designer Oiva Toikka, zijn op de oude traditie van glas geblazen. De hele ‘familie’ van de Iittala vogeltjes werd gemaakt in 1972 en is een zeer gewilt kunstobject door kunstverzamelaars over de hele wereld. 

De koelkast. Een item dat geassociëerd wordt met de economische groei en de emancipatie van de keuken toen deze ook in stijl werd ingericht. Een must waarvan ook toen, niemand meer zonder kon. Het leven werd hectischer, vrouwen kregen het drukker en de maatschappij evolueerde zich snel. Vanuit die gedachte, als beeld van een tijdperk die bekend staat als periode van wereldwijde wederopbouw is hier de nieuwe Iconic Fridge van KitchenAid. Geïnspireerd op de kleurrijke modellen van de KitchenAid Stand Mixer uit de jaren 50 samengesteld met de meest fijne technologie. Zo is hij van roestvrijstaal en glas, energiebesparend en met LED verlichting, vriezer en automatische temperatuurregelaar. De Icon Fridge is eind dit jaar verkrijgbaar in de kleuren: Empire Red, Onyx Black en Almond Cream. Een cult-object, waar nostalgie en de schoonheid van vroeger gecombineerd worden met de vitaliteit van nu. Absoluut timeless, een tikje retro waarmee je de moderne keuken zeer verrijkt. Een vintage fashion icon die aan niemand onopgemerkt voorbijgaat.

 

 

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.