Industriële keukens

Functionaliteit en design: een roestvrijstalen band.

Laat je niet misleiden door de naam: een industriële keuken is helemaal niet hetzelfde als anonimiteit en standaardisatie. Zolang het juist wordt ontworpen, wordt het een elegante, hightech en zeer functionele ruimte waarin bepaalde eigenschappen van professionele keukens worden gecombineerd met persoonlijke toetsen. Deze trend gaat nooit uit de mode, het is een van de belangrijkste invloeden sinds de jaren ’70 toen de Verenigde Staten naar Europa kwamen. 

 

De inspiratie kwam rechtsreeks van oude pakhuizen die worden gebruikt voor industriële productie of voor opslag, en het is vaak het uitgelezen decor voor stijlvolle restaurants en privéwoningen dankzij de grote ruimtes. Maar wat zijn de belangrijkste onderdelen van een industriële keuken? Je hebt bijvoorbeeld muren met exposed bakstenen en houten oppervlakken, stalen of koperen ventilatie en verlichting, toetsen van beton en grote ramen. Het belangrijkste is om een urban sfeer te creëren die ook warm en gezellig is.

1.      Muren en vloeren

 

Bij een industriële look denk je aan het gebruik van cement en blootgestelde bakstenen, die een beetje warmte toevoegen in een ruimte waar vooral metaal de bovenhand heeft. Je kunt het kleurenpalet aanpassen zoals je wilt, zolang je de tonen maar balanceert: neutrale tonen maken de omgeving zachter en eleganter, terwijl fellere kleuren als zwart, blauw en roest zorgen voor een extra vleugje originaliteit en karakter. De vloer moet vooral soliditeit en sterkte uitstralen: je kunt kiezen tussen brede houten planken of voor een rustiekere stijl, of zelfs voor ruw beton voor een extra metropolitaans effect. Tegenwoordig worden ook vaak krijtbordoppervlakken op de muur gebruikt: praktisch en leuk tegelijkertijd.

 2. Grote contrasten tussen de verschillende materialen

Een expliciete industriële keuken bestaat uit verschillende materialen. Metaal spelt de hoofdrol. Rekken, kasten en kookplaten, maar ook afzuigkappen en – waarom niet – metalen barkrukken of stoelen, allemaal van roestvrijstaal tot gietijzer. De nieuwe KitchenAid Black Steel collectie is een zachter alternatief voor de traditionele modellen. Het geborstelde zwarte roestvrije metaal vormt samen met de chromen details en satijnachtige handgrepen een elegante aanwinst voor elke keuken. Je kunt het combineren met natuurlijk hout waardoor de hele ruimte een warme touch krijgt. Een stevig en breed aanrecht doet dienst als werkblad en als tafel, sowieso de beste keuze. Kersen- of walnoothout passen prima in een industriële keuken en hun kleur wordt intenser naarmate de jaren verstrijken.

3. Alles zichtbaar

Een opvallend element in de industriële keuken zijn zichtbare potten, pannen en ander keukengerei. Als je de ruimte ervoor hebt, zijn open rekken een geweldige manier om de keuken in te richten en leven te geven. Alles moet binnen handbereik zijn in een industriële keuken, en alles moet netjes opgeruimd zijn: potten met zout, suiker en pasta of kruiden, koffie en thee. En dan mag je natuurlijk niet de roestvrijstalen staaf vergeten waar je al je kookgerei aan op kunt hangen. En uiteraard afgewerkt met de klassieke kranen die in restaurants over de hele wereld worden gebruikt.

4. Ouderwetse verlichting

Opgehangen en best groot. De keuze voor de verlichting in industriële keukens wordt vooral bepaald door de grote ruimte, maar ook door de stijl die je wilt weerspiegelen. Je kunt daarom kiezen voor grote metalen kroonluchters of voor de traditionele lichtpeertjes die zichtbaar worden opgehangen en die zowel in een oud pakhuis als in een woonomgeving niet misstaan.

5. Grote professionele apparaten

 

Een van de voordelen van een industriële keuken is het bieden van een stijlvolle en uitnodigende ruimte door elementen te gebruiken uit de professionele wereld: koelkasten met dubbele deuren, ovenzuilen en andere kleine en grote specifieke apparaten waarmee je de prestaties van je keuken naar een ander niveau kunt tillen. De KitchenAid Chef Touch combineert drie verschillende elementen (blast chiller, vacumeermachine en stoomoven) voor restaurantachtige prestaties. Als je een groot werkoppervlak hebt, kun je nog een ander geavanceerd system toevoegen, Chef Sign, waarmee je 5 verschillende kookmethodes veilig en nauwkeurig kunt combineren.

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.