Kerstmis hangt in de lucht

… en de oven staat al aan

Net als ieder jaar aan het begin van Advent gaan koks en degenen die minder ervaren zijn met koken aan de slag om typische seizoensdelicatessen en met name zoeternijen te bereiden. Want ja, hoe kun je met de bittere kou van deze maanden en mogelijk de sneeuw die de straten wit kleurt de verleiding van een kop hete chocolade en wat speculaas weerstaan? Zoals we weten zijn biscuits het gemakkelijkst te maken om ons als een kok te voelen. Zelfs degenen die weinig tijd hebben om in de keuken te staan, of degenen zonder ambitie om de Michelin Gids te halen, kunnen de deegroller tevoorschijn halen en het ouderwetse genot herontdekken van je handen onder het deeg en je neus onder de bloem. 

In de verbeelding van ons allemaal hoort bij Kerst een warme sfeer, zachte verlichting, misschien wat kaarsjes, kerstkransen en.. een paar extra calorieën om ons te beschermen tegen de lage temperature. Om ons te helpen dit te bevestigen is er het principe van “Hygge”, een leenwoord uit de Deense en Noorse tradities, maar genoeglijk over de hele wereld geaccepteerd als een van de laatste trends. Hygge is het gevoel van welzijn wanneer we onszelf verwennen met eenvoudige genoegens. Hygge is het delen van intiem samenzijn met mensen die ons dierbaar zijn. Hygge is ook, en waarom niet, het wachten op Kerstmis met de oven aan en dat intense aroma van goed eten dat zich door het huis verspreidt. 

Stel jezelf om deze reden voor, knus op de loungebank, gewikkeld in een zachte fleece deken, terwijl wij je een Europese toer aanbieden van typische Kerstszoeternijen, zodat je in staat zult zijn een reis te maken in jouw verbeelding, zonder ongemakken, en je door verre smaken laat inspireren voor jouw volgende creaties.

De KitchenAid Artisan Keukenrobot en de Twelix Artisan oven zullen de perfecte reisgenoten zijn, en aan je zijde staan zodra je besluit aan de slag te gaan.

Het eerste stadium van deze toer is Oostenrijk, een bekende en gewaardeerde bestemming vanwege de skipistes en Kerstmarkten, waar ieder soort delicatesse kan worden gekocht. “Vanillekipferl” zijn onvermijdelijk. Dit zijn de typische, kleine, halvemaanvormige koekjes met dat intense aroma dat je snel verleidt. Het is moeilijk om er slechts eentje te eten, aangezien je er niet mee kunt stoppen als je er eenmaal aan begint!

 Er is ook een Duitse versie van deze gekruide koekjes. Dit zijn de “Zimsterne”,  deze zijn er ook in verschillende vormen en ruiken heerlijk. Bij de eerste batch zal het al lijken op Kerstmis!

Laten we iets meer noordwaards gaan rechstreeks naar België, waar we de onmiskenbare “Speculoos” vinden, de gekruide biscuits die, volgens de traditie, door Sint Nicolaas worden gebracht naar de goede kinderen, samen met mandarijnen. Ze zijn gemaakt met kaneel, nootmuskaat, cardamom, kruidnagel en gember. Hun onmiskenbare intense smaak is uniek en zal ook volwassenen voor zich winnen. 

Als je jouw gasten wilt verbazen met een meer uitgebreide zoetigheid, dan heeft de perfecte suggestie een Frans tintje. In Frankrijk is de typische seizoensgebonden zoeternij “Bûche de Noël”. Dit is de Kerstmis cacao boomstam, die rijk gevuld is met slagroom. Maar welk verhaal vertelt deze zoeternij ons? Het is beter om voorbereid te zijn voor het geval  iemand ons hier naar vraagt. De “Bûche de Noël” staat voor het houtblok dat het hoofd van de familie moet aansteken voor de gehele vakantieperiode en staat voor de warmte van de haard.

talië geeft ons de magie van de Panettone , het zoete brood verrijkt met boter, eieren, rozijnen en geconfijt fruit, en die een nacht heeft gerezen. Het was oorspronkelijk bekend als “il pan del Toni”, (“Tony’s brood”), van de naam van de banketbakker die het als eerste had gecreërd. Dit verhaal gaat terug naar de vijftiende eeuw en wordt nu verward met de legende. Een ding is zeker, vandaag de dag heeft de Panettone nog altijd een gegarandeerde plaats op Italiaanse tafels gedekt voor de festiviteiten. Als je het huis wilt vullen met het magische aroma van dit gerezen, zoete brood, dan zal de KitchenAid Artisan Keukenrobot  uitstekend dienst doen voor het werken met het  overvloedige deeg. 

De meeste bekende Kerstcake uit Nederland is veel eenvoudiger te bereiden. De “Banketstaaf” is een rol van bladerdeeg gevuld met amandelspijs. Het is de perfecte combinatie met een kop hete koffie en kan worden bereid in minder dan een uur dankzij de KitchenAid Artisan Power Plus Blender, je kunt ook eenvoudig de vulling bereiden.

We beëindigen onze lekkermakende reis met een stop in de Zwitserse Alpen, waar we de “Brunsli” kunnen proeven, ook wel bekend als een variant van brownies. Vergeleken met zijn Amerikaanse neef, heeft deze een meer kruidig hart, door de toevoeging van kaneel, kruidnagel en kersenlikeur. Andere eigenschappen? Ze bevatten weinig bloem en kunnen in slechts 5 minuten worden klaargemaakt in de  Twelix Artisan oven. Als je een grote zoetekauw bent, dan hoef je niet lang te wachten om ze te proeven. Het neemt slechts de tijd in beslag om een lekkere kop thee te bereiden, en dan kun je al van deze lekkernij genieten!

Van kruiden tot cacao, Europa biedt ons een Kerstdessert voor iedere smaak en vele recepten om thuis van te genieten. Rest ons slechts om u fijne feestdagen toe te wensen… met de oven aan!

Fijne Kerstdagen namens KitchenAid! 

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.