i

London sweets

Edd Kimber

Engeland

Een Stad met Internationale Bakkerijen

Het VK heeft een reputatie van slecht, smaakloos eten! Klopt dat? Historisch gezien misschien wel, maar de hedendaagse eetcultuur is levendig en vooruitstrevend. Terwijl onze traditionele voeding gezien kan worden als eenvoudig en rustiek, wat ook geldt voor de bakkerij, gaat het er vandaag helemaal anders aan toe. In plaats van een gewone Victoria Sandwich hebben we tegenwoordig heerlijke gelaagde taarten.  I.p.v. shortbread hebben we nu butterscotch blondies. Vanwaar die verandering? Wel, de Britten kunnen heel goed zoeken buiten de eigen grenzen. Ze gaan op ontdekking om te zien wat de wereld biedt, brengen het mee naar huis en integreren het in de eigen eetcultuur. Een uitstekend voorbeeld daarvan vindt men in de bakkerijen van de hoofdstad, in Londen. U kunt de hele wereld rondreizen via het gebak en de taarten die in deze stad verkrijgbaar zijn. 

Amerika

Vooral Amerika heeft invloed gehad op de manier van bakken in het VK. Koeken en gelaagde taarten hebben al lang een bijzondere plaats in onze harten en onze magen. En vandaag de dag zijn ze nog steeds even populair. Men kan gerust zeggen we te maken hebben gehad met een Amerikanisering van onze manier van bakken, niet enkel in de bakkerij, maar ook bij ons thuis. We krijgen er nooit genoeg van.

Violet is een kleine bakkerij in een rustige, vooral residentiële straat in Hackney. De manier van bakken is klassiek Amerikaans, maar lichter. De smaken zijn seizoensgebonden en de kaart wijzigt regelmatig. Vergeet de overdreven, opzichtige taarten. Het is een Amerikaanse manier van bakken met een mildere toets. In deze periode van het jaar hou ik heel erg van het gemberbrood met stroop, donker en met een intense gembersmaak.

Voor nog meer Amerikaans gebak gaat u naar Outsider Tart in Chiswick: een onbeschroomd Amerikaanse manier van bakken, met een zuiderse toets. Of anders Brickhouse Bakery in East Dulwich, waar men brood van wereldklasse maakt in de stijl van San Francisco (Fergus, de eigenaar en bakker heeft zich immers gevormd bij het team van Tartine in San Francisco).

Italië

Italiaans gebak heeft zijn plaats nog niet echt gevonden. Toch is het absoluut mogelijk heerlijke Italiaanse zoetigheden te vinden in de stad. Het beste voorbeeld is het grote bakkerij/restaurant Princi in Soho. Princi is altijd stampvol en maakt een hele waaier aan Italiaanse producten, van pizza en focaccia tot panettone en cannoli.

Zoekt u een bakkerij die meer focust op zoet, ga dan naar Dolcezza in zowel Clapham als The City. Italië heeft ook een grote impact gehad op vlak van ijs en gelato, ook al is het technisch gezien geen gebak. Gelaterie zoals Gelupo en La Gelateria maken ongelooflijk lekkere gelato met traditionele Italiaanse smaken en ook moderne Brits geïnspireerde versies.

Frankrijk

Frankrijk heeft lange tijd een tweede thuis gevonden in Londen. Met grote groepen expats in Marylebone en South Kensington heeft de stad lange tijd een aantal klassiek Franse bakkerijen gehad. De laatste jaren is dit bovendien een echte trend geworden. Franse bakkerijen hebben de stad ingepalmd. De bekendste recente opening in Londen, waar heel wat rond te doen was, was de sterk gepubliciseerde opening door Dominique Ansel (een Franse bakker die bekendheid verwierf in New York) van de Cronut. Londen werd gekozen als de eerste Europese vestiging en ondanks de wat moeilijke locatie kwamen de Londenaars er massaal naartoe. 

Mijn favoriet product van de bakkerij is niet de beroemde Cronut, maar de meer bescheiden Kouign Amann, nog een gebak dat bekendheid verwierf. Het is lichter dan de traditionele versie, maar bijzonder lekker.

Als Monsieur Ansell uw drang naar Franse lekkernijen nog niet voldaan heeft, hebt u geluk. Londen heeft nog veel meer te bieden. De beste eclairs in de stad kan u zonder twijfel vinden bij  Maitre Choux in South Kensington. Fantastische macarons vindt u bij Pierre Herme in Seven Dials en Knightsbridge. Als u meer traditioneel Frans gebak zoekt, ga dan zeker naar de Belle Epoque in Islington.

Japan

Het ziet ernaar uit dat Aziatisch gebak de volgende grote trend zal worden in de hoofdstad. Vele bakkerijen rijzen als paddestoelen uit te grond. Londenaars zijn verzot op de taartjes met Matcha-smaak en de meeste Aziatische bakkerijen lijken zich precies te willen specialiseren in deze smaak. 

Eén van de eerste Japanse bakkerijen die de aandacht trok, was Pain de Vie in Covent Garden. Ze maken er verschillende soorten taartjes en gebak met diverse smaken en ook hier is Matcha dominerend. Je kunt er elegante Franse taartjes vinden. Toch heeft een meer bescheiden gebak mijn aandacht getrokken. De Matcha Honey Castella is een heel eenvoudig biscuitgebak waarin de matcha- en honingsmaak een heerlijk combinatie vormen. Het resultaat is een heel verfijnd taartje, ideaal voor bij de thee.

De nieuwste Japanse bakkerij in Londen is Kova in Soho, een bakkerij gespecialiseerd in Japanse patisserie. 

 

Zweden

Eén van mijn favoriete gebakken aller tijden is het Zweedse kaneelbroodje, de Kanelbullar. En Londenaars blijken dezelfde smaak te hebben. Deze gekruide broodjes zijn niet langer een niche-product en zijn nu overal in de stad beschikbaar, zelfs in de Starbucks (ook al zou ik u aanraden de real stuff te proberen in één van de vele fantastische bakkerijen). Maar naast de kaneelbroodjes zijn er nog meer fantastische Zweedse zoetigheden. Van de zachte zoete broodjes met een gele tint van saffraan tot de in kardemom gedrenkte broodjes gevuld met marsepein en slagroom.

Fabrique was niet de eerste bakkerij die Zweeds gebak cool maakte (deze eer gaat eerder naar Nordic Bakery). Toch heeft Fabrique meer succes gehad. Ze maken er de beste kaneelbroodjes van de stad. Jarenlang bestond het uit één enkele bakkerij onder de spoorwegbrug in Hackney, maar nu kunt u hun broodjes op steeds meer locaties kopen. Vorig jaar hebben ze een tweede vestiging geopend in Seven Dials en daarna volgde een bakkerij in het hart van Notting Hill. Men zegt dat er nog zullen volgen in 2017. Kiezen tussen een kaneel-, kardemom- en vanillebroodje is niet eenvoudig en ik heb altijd moeite om te beslissen. Als tussendoortje is de Croissant Monsieur (bepaald geen traditioneel Zweeds product) een perfecte keuze.

Voor meer lekkers uit Zweden kunt u naar de Bagerit in Covent Garden, de Scandinavian Kitchen in Fitzrovia en de Nordic Bakrey in Soho.

Gerelateerde inhoud

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.