i

Premium Kitchen Addicted

Drie verhalen vol passie en creativiteit achter de trend van de professionele keukens

Het is het kloppend hart van elke woning. Een plaats waar iets gemaakt wordt. Een aangename ruimte waar men de eigen creativiteit kan botvieren. De tijd waarin de keuken een kleine aparte ruimte was, ligt ver achter ons. Vandaag is ze niet enkel een integraal deel van de woonzone, ze is het centrum van de woning, de tempel waar men iets maakt, bereidt, eet, deelt. Ze speelt een hoofdrol in ons dagelijks leven. Daarom kopen we steeds meer premium keukens, met een groeiende aandacht voor zowel design als de kwaliteit van huishoudtoestellen en accessoires. 

Keukens uit het topsegment vormen immers en brug tussen twee werelden. Esthetiek gaat hand in hand met creativiteit, wat toelaat nieuwe inspiratie te vinden. Functionele huishoudtoestellen zoals in professionele keukens dragen ook bij tot de inrichting en maken de ruimte warm en gezellig.

Dit vertelt Kristen, een fotografe uit New York, vanuit de open space keuken met eiland in hout en marmer in haar appartement in Brooklyn: «Ik hou van koken en ik hou ervan de keuken te beschouwen als een open ruimte die ook op esthetisch vlak boeiend is. Ik kan vanuit de keuken de omgeving zien, kijken naar wat er rondom gebeurt… ook daar haal ik inspiratie voor mijn gerechten. Ik praat met mijn gasten terwijl ik kook. In het dagelijks leven kan ik ook praten met mijn kinderen terwijl ik de maaltijd bereid. Ik kan me niet inbeelden opgesloten te zijn in een kleine ruimte, afgesloten van de rest. Dit is heel belangrijk voor wie houdt van koken. Het proces van het bereiden van de maaltijd, het koken, gaat zo deel uitmaken van het leven zelf». 

Bij de bereiding van het eten als creatief proces, waarbij ze steeds op zoek gaat naar nieuwe inspiratie, is Kristen beïnvloed door de fotografie en het belang van kleuren: «De esthetische kant is heel belangrijk in alles wat ik doe. Net als bij fotografie heb ik tijdens het koken heel veel aandacht voor kleuren. Gisteren avond heb ik bijvoorbeeld couscous gemaakt met zoete aardappelen en courgettes: oranje, groen, wit... een perfecte mix van kleuren! Nog een interessante kleurenmix is deze uit Chili: rood van tomaten, drie verschillende soorten bonen (zwart, rood en pinto -wit/roze) en tenslotte enkele blaadjes koriander.Ik denk uiteraard ook aan de smaak van mijn gerechten, aan het evenwicht tussen eiwitten, koolhydraten en vitamines. Maar ik verwaarloos nooit het visuele aspect». 

Kleur is ook een goede wegwijzer voor een gezonde voeding die rijk is aan vitamines:  «Ik hou ervan groenten en fruit te kiezen in de supermarkt: ik laat me inspireren door de kleuren omdat ik die gemakkelijk kan associëren met de verschillende noodzakelijke vitamines». Bij de specialiteiten van Kristen vinden we de multivitamine fruit- en groentesappen. Deze trouwe bondgenoten van een gezonde levensstijl maakt ze elke ochtend klaar:

«Elke morgen kijk ik in de koelkast en creëer ik een sapje met wat er voorhanden is. Deze morgen heb ik een sap gemaakt met gember, appel, sla, wortel en bosbessen. Een explosie van smaken en kleuren!». Bijzondere aandacht schenkt ze aan de bereiding van sapjes voor haar kinderen: «Ook mijn kinderen houden van de sapjes die ik maak, met één uitzondering... Ze mogen niet te groen zijn! Ook voor hen staat kleur dus op de eerste plaats».

Voor zichzelf zorgen met steeds betere en gezondere voeding, dankzij de functionaliteit van professionele huishoudtoestellen. Dit maakt deel uit van het dagelijks leven van Kristen. Hetzelfde geldt voor Matt, een Australische manager, reiziger, bewust single en met een passie voor koken. Hij geniet ervan verfijnde etentjes te bereiden voor zijn vrienden en hij houdt ervan elke keer weer te verrassen met recepten, ingrediënten en kooktechnieken van over de hele wereld. Eén enkel werkvlak in roestvrij staal en ingebouwde huishoudtoestellen verlenen een minimale en elegante look aan zijn keuken.

«Ik kom uit een familie van restauranthouders. Ik heb altijd graag gekookt en graag tijd doorgebracht in de keuken, ook al doe ik iets helemaal anders in het leven. Enkele jaren geleden besliste ik te investeren in de keuken door haar uit te rusten met alles wat je kunt vinden in een professionele keuken: snelkoeler, inductiekookplaat, koelkast met wijnkelder... er ontbreekt niets! Misschien is het een manier om me meer thuis te voelen, een terugkeer naar de bron. Ik bereid niet enkel heerlijke etentjes (mijn vrienden kunnen dat bevestigen!), maar het huis heeft er ook op esthetisch vlak bij gewonnen. De keuken is immers het centrale gedeelte van mijn appartement».

De vele reizen van Matt, zowel voor het werk als voor het plezier, brengen hem in contact met verschillende tradities en culinaire specialiteiten die hij meeneemt naar huis. Hij vervangt een aantal ingrediënten en voegt er andere toe. Een onstuitbare creatieve evolutie, heel stimulerend, zowel voor hem als voor zijn gasten: «Het belangrijkste voor het bereiken van een goed resultaat is ongetwijfeld de grondstof. Hierover zijn de chefs van over de hele wereld het met elkaar eens. Maar ik geloof ook dat niets onmogelijk is in de keuken als men de juiste instrumenten heeft. Zo heb ik bijvoorbeeld eindelijk sushi leren maken». En bij elke gerecht mag de juiste wijn niet ontbreken: «Voor een liefhebber van lekker eten is het fantastisch om telkens de juiste wijn te combineren met de gerechten. Ik hou van rode wijn. In mijn wijnkelder-koelkast heb ik steeds een uitgebreide verzameling flessen, waarbij ik geen geografische grenzen ken».

We gaan nu van het land van de kangoeroes naar de zonovergoten heuvels van de Chianti. Daar ontmoeten we Davide en Gaia. Hij is kunstschilder, zij tandartsassistente. Maar zij is ook food entusiast en houdt ervan gezonde kooklessen te organiseren. Het koppel is al lang samen en deelt vele passies, zoals bijvoorbeeld voor meditatie en vegetarisch koken. Deze visie op koken vertrekt van de zoektocht naar verse en natuurlijke ingrediënten en heeft bijzondere aandacht voor de bereidingswijze van de gerechten: «Voeding is voor ons een levend wezen, niet iets dat je gewoon koopt in de supermarkt - legt Gaia uit. Daarom proberen we zoveel mogelijk de producten te kopen op de markt, rechtstreeks bij de landbouwer. De zoektocht naar verse producten gebeurt op basis van het visuele aspect, maar ook op basis van de smaak. We kopen geen verpakte voedingsmiddelen, geen verpakt fruit, groenten of peulvruchten. Hoe meer je aandacht hebt voor wat je eet, hoe beter je je voedt, op alle vlak». 

Het gaat om het zorgvuldig selecteren van de ingrediënten en van de kooktechnieken. Ze houden erg van koken met stoom omdat dit de voedingsstoffen van de ingrediënten behoudt en de verspilling tegenwerkt: «Neem nu bijvoorbeeld de wortel, zegt Gaia. Als ik een biologische wortel koop en ik kook die met stoom, dan mag ik ook de schil eten. Die bevat mineraalzouten en is goed voor de darmen dankzij de vezels. Door met stoom te koken verspilt men niets en blijft de voedingswaarde ongeschonden. Een voordeel voor de gezondheid en een winst in tijd». 

«Het gaat hier ook om de hoeveelheid geconsumeerde voeding -voegtDavide eraan toe- want de kwaliteit van de voedingsstoffen van gezonde voeding zorgt ervoor dat men minder verspilt. Zo gebruikt men bijna alles van een groente en is het afval heel beperkt».

Een geruststellende gedachte als men bedenkt dat alleen al in Italië het laatste jaar 16 miljoen euro afval werd geproduceerd, vooral groenten en fruit. En dan hebben we het niet over grote distributieketens, maar over individuele consumenten. Het beperken van verspilling gaat dus in de juiste richting, net als het nastreven van een gezonde en natuurlijke voeding. Maar is er ook winst op vlak van smaak? «We houden ervan de gestoomde wortelen te combineren met veganische mayonaise: sojamelk, zonnebloemolie, een koffielepel mosterd, zout en citroen. Broccoli, gestoomd en nog een beetje krokant, gaat heel goed samen met een romige saus van Tahin, zout, citroen, een scheutje Tamari. Eenvoudig en heerlijk!».

Ook voor Gaia en Davide gaan lekker en mooi hand in hand in de keuken: «Bij het koken van Broccoli met stoom komt clorofyl vrij, het essentiële bestanddeel, waardoor ze mooi groen worden. Het gaat dus om gezondheid en spaarzaamheid, maar ook om schoonheid. Wanneer je broccoli eet, eet je ook mineraalzouten, kleur, schoonheid. Het is een filosofie, een levensstijl, een manier van omgaan met voeding».

Een continue zoektocht, een continu experimenteren met nieuwe recepten en combinaties. Zo kan ook de bereiding van een gerecht meditatie worden. De keuken, met kookeiland in afgerond hout en twee werkvlakken, wordt een heilig oord waar men creëert en samen mooie momenten beleeft:

«Ook koken is meditatie, het ontspant me en zorgt ervoor dat ik mezelf terugvind, vertelt Gaia. Een uur om een gerecht te bereiden, een kwartier om het op te eten. Maar de zorg die je steekt in de bereiding geeft voldoening, het voedt je op verschillende niveaus».

«De keuken is de plaats in huis waar we het grootste deel van onze tijd doorbrengen: tijdens het koken en het eten en tijdens het samenzijn met anderen – legt Davide uit: je dekt de tafel, je zit samen bijeen, je eet, praat, je blijft nog wat zitten na het einde van de maaltijd, daarna is er koffie, thee, dessert». 

«De keuken is voor ons het hart van het huis, waar het vuur brandt -voegt Gaia eraan toe: hier brandt de lamp».

Gerelateerde inhoud

top

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.