Rosio Sanchez en Ana Ros: de vrouwen die de rollen omdraaiden

De opkomst van twee buitengewone chefs

Het kan het historische moment zijn geweest, het kan zijn dat we ze te lang hebben onderschat: vrouwelijke chefs zijn eindelijk weer terug in de schijnwerpers. 2017 was het jaar waarin twee buitengewone vrouwen werden ingewijd. Ana Ros, de gevierde Sloveense chef van Netflix’s beroemde serie “Chef’s Table”, die de prestigieuze ’s-Wereld’s 50 Beste Restaurants” won als de beste chef van dat jaar, en Rosio Sanchez, die verscheen naast Rene Redzepi in het charmed Noma project in Mexico en terugkeerde naar haar Kopenhagen om een derde restaurant te openen. Deze vrouwen zijn heel verschillend, in persoonlijkheid en stijl, maar delen de liefde voor de open haard, in de breedste zin van het woord.

Rosio Sanchez vond haar plek tienduizend kilometer ver van haar land verwijderd. Rosio werd geboren in Chicago in een Mexicaanse familie, en was 19 toen ze haar passie voor de keuken ontdekte, en deze is ze nooit kwijtgeraakt. Toen ze jaren geleden naar het koude Denemarken verhuisde om haar droom te verwezenlijken, kwam ze in Noma’s keuken terecht, en bleef daar tot 2014, toen ze begreep dat haar volgende avontuur helemaal haar eigen realiteit zou worden, maar het was geen klassiek restaurant. In feite wilde Rosio in een gevoel van nostalgie haar favoriete Mexicaanse gerechten eten in Europa in een ontspannen, maar maar goed gemanagede omgeving met ingrediënten van de hoogste kwaliteit en slimme service

Ondanks de altijd aanwezige Deense kou was het idee om de warmte van een taqueria (taco restaurant) te creëren, die de grenzen van zo’n plaats overschreed. Zo ontstond Hija de Sanchez  en de formule die ze creërde kent nu twee restaurants in Kopenhagen. Rosio importeerde de grondstoffen uit Mexico, daarbij zoveel mogelijk gebruikmakend  van Deense ingrediënten. De maïs tortillas zijn in eigen huis gemaakt en worden gevuld volgens traditie: huevos rancheros (gebakken eieren), ossetong, zwarte mole, vis met krokante korst, en vervolgens verse koriander, sour cream, kruiden en veel avocado. En de zoete ondertoon komt van het verse fruitijs, wat een must is in Mexico.

Doorzettingsvernogen loont: Rosio, die Rene Redzepi’s student al was in de lente van 2017, werd door hem gekozen als zijn handelspartner voor zijn  Noma in Tulum, Mexico. Rosio was van essentieel belang voor de ontwikkelen van het menu en uitvoeren van het project, en het introduceren van de kleuren, markten en tradities van haar land van oorsprong aan  Redzepi.

En in feite was het de genoemde chef die enthousiast het nieuwe project van de jonge vrouwen aankondigde, en in November opende haar echte restaurant, Sanchez Cantina, zijn deuren. Een restaurant geïnspireerd door de traditionele cantinas, een evolutie die het Mexicaanse en Scandinavisch erfgoed samenbrengt in een uniek, eenvoudig menu dat niet de richting uit het oog verliest: maak het je gemakkelijk, voel jezelf thuis.

Na haar studie en een diplomatieke carrière, die haar ouders goed beviel, vertrok Ana Ros uit haar land en keerde vervolgens terug voor liefde toen ze Valter Kramar ontmoette. Valter was al een sommelier en een expert van kazen, en hielp zijn ouders in de familieherberg, een bouwwerk met een lange historie, waar, naar zeggen, Hemingway graag verbleef (er wordt zelfs gefluisterd dat hij hier “A Farewell to Arms” schreef).

Zichzelf op een kruispunt bevindend, besloot Ana haar handen uit de mouwen te steken: Valter’s ouders verlieten de zaak en ze besloot het samen op te pakken, met hem op de vloer en zijzelf achter het fornuis, waar ze zelf de techniek leerde. Ana proefde voorbeeld na voorbeeld bij de restaurants waar Valter haar bracht om smaak te bestuderen, en ze ontwikkelde een idee dat, toen ze het in de praktijk brach Hisa Frank werd, het restaurant dat de Sloveense vlag hees over de gastronomische sector.

Hisa Franko, fine dining in de geest van een herberg, is een kijkje in Slovenië dat openstaat voor de wereld. Binnen haar muren, waar vijf talen worden gesproken, vinden we alle complexiteiten van dit territorium, wat tot nu toe ten onrechte werd onderschat: Cuttlefish, zeevruchtensalade, gerookte jonge uien; Asperge en nootmuskaat ravioli, beenmerg, prosciutto en hazelnotenbouillon; Rundertong, schelpdieren, celeriac en dashi soep (gemaakt met gedroogde vis); Adriatische talbot, oesters, citroensalade, spinazie, infusie met kaffir limoen.

 Met als doelstelling: waardigheid teruggeven aan locale producten. Bijvoorbeeld, het lam dat Ana gebruikt in haar restaurant graast op de heuvels die uitkijken over zee en worden gestriemd door een sterke wind die het zout op het gras neerslaat, wat het vlees een natuurlijke zoutheid geeft, een beetje zoals dat gebeurt bij de beroemde  presalé lam van Brittany. Dit toont aan dat je nergens heen hoeft te gaan als je alles al hebt wat je nodig hebt om je creativiteit te tonen en een echtgenoot die de perfecte aanvulling is op jou en jouw kookkunsten.

Moge het verhaal van deze twee vrouwen, die enthousiast hun passies volgden, en door volharding, met gratie and natuurlijkheid, gemotiveerd  door hun liefde voor eenvoudige dingen een inspiratie zijn voor alle mensen die hun dromen waar willen maken.

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.