Raw Food Fever

De nieuwe trend waarbij je “kookt zonder te koken”

Een kookmethode waarbij je niks hoeft te koken: goed nieuws voor de mensen die in de zomer liever niet in de buurt van een fornuis komen. We hebben het niet over het snijden van een tomaat of het klaarmaken van een saladedressing. Rauw Eten, Raw Foodism of het Raw Food Diet is een filosofie op basis van een gezond en een gebalanceerd leven.

De maximale temperatuur is 45°C en hier mag je niet overheen. Dit is de eerste regel van het rauwe dieet, waarbij alleen ongekookt eten wordt gegeten om de actieve ingrediënten te behouden: vitamines, eiwitten, mineralen, aminozuren en enzymen transformeren meteen in energie voor het lichaam, terwijl het kookproces vaak voedingsstoffen vernietigt en de pH van het eten verandert waardoor je het minder gemakkelijk verteert en er slijmafzetting wordt veroorzaakt in het lichaam. Het gaat erom dat eten wordt bereid op dezelfde temperaturen die levende wezens tolereren om de vitaliteit van ons eten te verzekeren. 

Als je de hashtag #rawfood zoekt op Instagram, gaan de poorten naar het Paradijs van Crudités open. Maar de wortels van deze trend gaan erg diep en iedereen kent ze – het is het oudste dieet van mensen, omdat mensen vroeger rauw vlees aten, net als dieren. Het concept van rauw eten sluit niks buiten: bij het Paleo-dieet wordt er rauw vlees gegeten.

Rauw eten kan tegenwoordig gemakkelijk worden toegepast bij vegetarische en veganistische diëten (de meest populaire versies van dit concept). Het moet vooral vers zijn: biologische groenten, kruiden, kiemen, noten, zaden en peulvruchten worden omgetoverd in ontelbare kleurige en heerlijke recepten die de gezondheid verzorgen en onze lichamen ontgiften.

Rauw eten beperkt je niet: dankzij moderne technieken en een beetje creativiteit kun zelfs pizza, couscous, ijs en tiramisu maken. Het geheim? Rauwe ingrediënten combineren met speciale technieken. In deze keuken is het belangrijker dan ooit om geavanceerde technieken te gebruiken, maar met een beetje moeite en onderzoek kun je geweldige resultaten bereiken. Vuur wordt vervangen door methodes als marineren, temperatuur-gecontroleerd drogen, zouten, persen en gisten: technieken die eten “koken” zonder de temperatuur te veranderen om de oorspronkelijke gezondheidsvoordelen te behouden (en soms zelfs te verbeteren).  

Rauwe gerechten zijn ook een onderdeel van verschillende kooktradities: Ceviche is een Zuid-Amerikaans gerecht dat is gebaseerd op rauwe vis die wordt gemarineerd in Tijgermelk (marinade van citrusvruchten); Gazpacho is een koude tomatensoep uit Spanje; Panzanella is een traditionele salade met tomaten, komkommer, ui en gedroogd brood uit Italië, enzovoort. 

Raw Foodism is nu ook in luxerestaurants opgekomen: heerlijke rauwe belevenissen bloeien op over de hele wereld en tegenwoordig vinden ze hun ideale dimensie. Terwijl de Amerikaanse chef en docent Matthew Kenney – die door veel mensen als de vader van de rauwe en veganistische keuken wordt gezien – nieuwe restaurants en scholen opent, probeert het Green Monday project in Hong Kong mensen minstens een keer per week vegetarisch (en Raw Foodist) te laten eten. NAMA uit Londen is niet alleen een van de coolste restaurants, maar ze verspreidt ook het evangelie met kookcursussen en lezingen over een gezond lichaam dankzij de voeding die je eet. In Los Angeles kunnen studenten lessen volgen op de universiteit over rauw eten. 

Nog wat ideeën nodig? Een klassiek gerecht dat perfect rauw kan worden gemaakt, is lasagne: vervang kaas die van koeienmelk is gemaakt door plantaardige kaas en de pasta met courgette of gemarineerde tomaten. Rauwe noedels zijn supergemakkelijk klaar te maken: snijd wortels in verticale stukjes en leg ze in zout water terwijl je een saus maakt van cashewnoten, rucola, citroensap, knoflook en kerrie naar smaak; laat het water weglopen, doe de saus over de wortel en serveer. Je kunt het gerecht verder versieren met paprika, champignons en tomaten. Duurt dit te lang? Gebruik dan een avocado, selder en groene-appeltartaar met een zadenmix. 

Nog steeds geen inspiratie? Misschien heb je de juiste spullen dan nog niet. Een goede rauwe maaltijd klaarmaken is niet zo moeilijk als het klinkt. Je hebt alleen de juiste hulpmiddelen nodig: de veelzijdigheid en kracht van de KitchenAid Stand Mixer kan met verschillende accessoires worden gecombineerd in je groenterecepten: De Spiralizer maakt het bijvoorbeeld mogelijk om creatieve en gezonde gerechte te maken door elk ingrediënt in slierten te veranderen, terwijl de MaximumExtraction Slow Juicer attachment verse fruitsapjes, puree en jams maakt, maar ook geurige kruidensausen die je gerechten nog net iets lekkerder maken. Voor veeleisende koks is de Food Processor attachment het hoogtepunt: snijd, hak en versnipper je weg naar gezonde maaltijden voor de hele familie waar zelfs de moeilijkste eters van genieten. De elegante, exotische gerechten zullen zelfs de meest veeleisende gasten verrassen. 

Zelfs op kamertemperatuur kan elk gerecht een perfecte balans van smaken en samenhang hebben

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.