Gestoofde zuurkool met karwijzaad

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 5’
  • Bereiding: 35’
  • Totale tijd: 40’

Ingrediënten

  • 1 medium ui, gepeld en in vieren
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 40 g boter
  • 100 g gerookt ontbijtspek
  • 1 theelepel karwijzaad
  • grof gemalen peper
  • 2 tl provençaalse kruiden
  • 600 g zuurkool, uitgelekt en fijngeknipt of gesneden
  • 100 ml appelsap

Stap 1

Plaats het MultiBlade mes in de pan. Doe de ui en knoflook in de pan. Sluit deksel met dop. Druk 2 x 2 seconden op Pulse knop. Schraap tussentijds zijkanten schoon.

Stap 2

Vervang mes door StirAssist-menger. Voeg boter, spekblokjes, karwij ca. ½ tl grof gemalen peper en Provençaalse kruiden toe. Selecteer STEW/STOVEN P7. Sluit deksel zonder dop. Druk op start.

Stap 3

Voeg bij akoestisch signaal zuurkool en appelsap toe. Sluit deksel zonder maatbeker. Druk op Start. Proef bij akoestisch signaal en voeg eventueel wat peper toe. Serveren met oerham of gerookte worst en kruimige aardappelen.

Chef suggestie

Bak de uien en spekjes in eendenvet in plaats van in boter.

Alternatief 1

Vervang het appelsap door witte wijn.

Alternatief 2

Voeg met de zuurkool, stukjes appel, peer of ananas toe. Rozijnen of gedroogde cranberries zijn er ook lekker door.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"