15 heerlijke en makkelijke veganistische recepten met een blender
4 minuten lezen
14 november 2024
Wil je graag je dagelijkse hoeveelheid vlees en zuivel terugbrengen? Of heb je wat nieuwe inspiratie nodig voor je volgende vegavriendelijke etentje? Probeer dan eens deze veganistische recepten. Ze zitten boordevol opwindende, minder bekende ingrediënten en avontuurlijke smaken. En als je deze heerlijke smoothies, soepen en dips bereidt, zul je ontdekken dat je KitchenAid blender zeer goed van pas komt.
15 heerlijke en makkelijke veganistische recepten met een blender
Veganistisch koken. Een keuken vol opwindende nieuwe smaken en glad gemengde texturen.
Bij veganistisch koken gaat het niet langer alleen om het vervangen van vlees, melk en eieren met groenten, noten of sojabonen. Tegenwoordig is het een volledige keuken die bekend staat om verkennen en experimenteren. Veganistische thuiskoks spelen constant met minder gangbare ingrediënten, onverwachte smaken en nieuwe texturen. Een blender is vaak een van hun meestgebruikte hulpmiddelen. En terecht.
Als je op een traditionele manier kookt, binden eieren en zuivel je gerecht samen en zorgen voor een romige en gladde consistentie. Om een veganistisch gerecht te bereiden, moet je echter gebruikmaken van groenten, noten en bonen. Een KitchenAid blender helpt je om die gladde, romige, zuivelvrije texturen te creëren en om te gaan met ingrediënten met meer vezels zoals noten. Het is een echte game changer als je veganistische gerechten bereidt.
Drie fruitsmoothierecepten
Smoothies. Ze zijn erg voedzaam, veelzijdig en heerlijk. En er is geen reden waarom ze niet plantaardig of zuivelvrij zouden kunnen zijn. Als je je vertrouwde blender gebruikt, zijn deze kleine, gladde oppeppertjes in een handomdraai klaar.
1. Smoothie met pitaja en hibiscus
Als de tropische smaak van deze smoothie met pitaja en hibiscus je dag niet goed maakt, doet zijn felle kleur dat wel. Het levendige roze alleen zorgt al voor een betere stemming. Pak je blender en bereid hem in 5 minuten.
2. Smoothie met thee en grapefruit
Ben je geen ochtendmens? Of heb je ‘s middags een kleine oppepper nodig? Deze smoothie op basis van groene thee zorgt daarvoor. Hij krijgt zijn pit van knapperige groene appel en een vleugje chilivlokken.
3. Tweekleurige smoothie met power food
Deze smoothie met twee lagen ziet er niet alleen goed uit, maar is ook erg verfrissend. Hij combineert de kracht van de superfoods acai en bosbes met de zoetheid van exotisch fruit. Drink hem als ontbijt, na het sporten of als je een extra energieboost nodig hebt.
Twee alternatieve recepten voor pindakaas
Noten kunnen lastig zijn om fijn te hakken, vooral als je doel is een pasta-achtige textuur te bereiken. Laat je KitchenAid blender gewoon het zware werk doen – hij is ontworpen om met lastige ingrediënten om te gaan. Voor je het weet kun je van je zelfgemaakte cashewnootspread op geroosterd brood genieten.
4. Cashewnootspread
Pindakaas heeft hieraan een serieuze concurrent. Deze heerlijk gladde cashewnootspread heeft het namelijk allemaal. Hij is romig, zoet en erg veelzijdig. Smeer hem gewoon op je pannenkoeken, op geroosterd brood of voeg hem toe aan je ontbijtkom.
Licht gezouten, maar toch subtiel gezoet en absoluut onweerstaanbaar. Het is duidelijk; deze makkelijke spread van pecannoten en amandelen is de nieuwe favoriet in je keukenkast. Doe hem in je havermoutpap, smeer hem op een vers geroosterde boterham tijdens de lunch of combineer hem 's middags met een paar stukjes appel.
Recepten voor pistache- en amandelmelk
Er bestaan meer dan genoeg lekkere alternatieven voor koemelk. En je kunt ze makkelijk zelf maken. Probeer deze twee en vertrouw op je blender om van deze knapperige noten romige, zuivelvrije notenmelk te maken.
6. Amandelmelk
Zodra je de zachte notensmaak van deze zelfgemaakte amandelmelk proeft, wil je nooit meer de variant uit de winkel drinken. Daarnaast is hij makkelijk te maken en een echte all-rounder. Voeg hem toe aan je koffie, havermoutpap of een veganistisch gerecht dat je aan het bereiden bent.
7. Pistachemelk
Hou je van experimenteren? Zet dan deze unieke, lichtgroene pistachemelk op je lijstje met nieuwe dingen die je graag wilt proberen. Anders dan andere plantaardige soorten melk heeft deze een sterke notensmaak en is een beetje zoet. Drink hem gewoon zoals hij is om van de geweldige aardse smaak te genieten.
Drie recepten voor saladedressings
Wil je je plantaardige gerechten graag meer umami geven? Voeg een van deze heerlijke veganistische dressings toe of combineer ze met romige veganistische mayonaise. Met je KitchenAid blender kun je in een handomdraai je gerechten besprenkelen.
8. Worteldressing
Wortels, gember, sesamolie, rijstazijn en sojasaus. Deze pittig-zoete worteldressing zit vol Aziatische smaken. Gebruik hem om je salades en sandwiches een extra boost te geven of serveer hem als saus voor je noedels of loempia’s.
9. Zijdezachte veganistische tofu-mayonaise
Hij is romig, een beetje pittig en superzacht. Hij is heerlijk bij chips, veganistische burgers, veganistische sushi-rollen, wraps en taco’s. En alles wat je nodig hebt zijn vijf ingrediënten, vijf minuten en een blender. Ja, deze plantaardige mayonaise past misschien wel overal bij.
10. Frambozenvinaigrette
Deze fruitige frambozenvinaigrette is echt helemaal zomers. Hij is fris en licht, zoet, maar toch een beetje pittig. Gebruik hem als dressing voor je salade en bewaar hem daarna in de koelkast. Je kunt hem daar tot een week bewaren.
Drie veganistisch recepten voor dips
Komen er vrienden of familie op bezoek? Bereid dan snel deze onverwachte plantaardige dips. Ze zijn klaar in een handomdraai en je veganistische gasten zullen je dankbaar zijn omdat je aan ze hebt gedacht.
11. Worteldip
Vergeet hummus, want deze dip op wortelbasis staat op het punt je nieuwe favoriet te worden. Hij is romig, een beetje pittig en zit vol met alle rijke smaken die het Midden-Oosten te bieden heeft. Serveer het als een a dip of spread en strooi er koriander over voor wat extra frisheid.
12. Chutney van koriander en munt
Deze chutney van koriander en munt is het gerecht waarvan je niet wist dat je het nodig had. Hij is klaar in een handomdraai en zit boordevol verschillende smaken. Organiseer je een feestje of etentje? Serveer hem met crackers en je gasten zullen er tot de laatste dip van genieten.
13. Spread van erwten en munt
De definitie van fris? Deze spread van erwten en munt. Hij ziet er niet alleen uit als de eerste lentedag, hij smaakt ook zo. Verfrissend en precies zoet genoeg.
Twee veganistische soeprecepten met een heerlijk warme smaak
Nu het echt soepseizoen is, kun je ook eens wat anders dan de klassiekers proberen. Deze twee verrassende plantaardige soepen zitten bomvol smaak. En ze zijn net zo heerlijk verwarmend als elke andere kom hete soep op een frisse dag.
14. Kokossoep met curry en groenten
Ken je dat gevoel als je op een koude avond lekker onder een donzige deken zit?
Zo smaakt deze kokossoep. Hij is heerlijk warm en zit vol smaak. Werk hem af met courgette en dun gesneden paprika voor lekkere knapperige details en daar heb je hem: de meest bevredigende kop soep.
15. Pompoensoep met gember en sinaasappel
Heerlijk zoet, maar toch aards, met een beetje gember en een vleugje sinaasappel. Met deze geweldige smaken past deze pompoensoep perfect bij elke koude winteravond. Creëer het perfecte Halloweengerecht en serveer hem in een uitgeholde, geroosterde pompoen.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.