Kip-groenten tajine met citroen en couscous

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 25’
  • Bereiding: 55’
  • Totale tijd: 80’

Ingrediënten

  • 1 bos worteltjes, geschrapt en groen gewassen en gedroogd
  • 2 rode uien, in ringen
  • 200 g gedopte tuinbonen, vers of diepvries olijfolie
  • 500 g ontbeende kippendijen, elk in 2 stukken
  • 1 el ras el hanout
  • 2 kleine gekonfijte (gezouten) citroenen, in partjes
  • 200 ml kippenbouillon (1/2 tablet)
  • 250 g grove couscous, gewassen

Stap 1

Plaats Kleine kom met Mini MultiBlade-mes in de pan. Doe wortelgroen in pan. Sluit deksel met dop. Druk 2 x 3 seconden op Pulse knop, om groen grof te hakken. Schraap tussentijds zijkanten schoon met spatel. Verwijder Mini kom met wortelgroen en houd apart.

Stap 2

Plaats StirAssist-menger in de pan. Schenk scheutje olie in pan. Voeg kip, ras el Hanout, gezouten citroen, hele worteltjes, uiringen en tuinbonen toe. Sluit deksel zonder dop. Druk op STEW/STOVEN P7, stap 1. Stel tijd in op 10 minuten. Druk op start en schuif Speed knop naar INT. Voeg voor stap 2 bouillon toe door vulbuis. Stel tijd in op 20 minuten. Druk op start en schuif speedknop naar INT.

Stap 3

Voor stap 3 doe couscous in stoommand. Open deksel. Verwijder StirAssist-menger. Zet stoommand in pan. Sluitdeksel met dop. Stel tijd in op 25 minuten druk op start. Open deksel. Voeg eventueel wat zout aan couscous en tajine toe. Schep wortelgroen erdoor. Serveer couscous met daarop kip-groenten tajine met vocht in diepe borden.

Chef suggestie

Na het stomen kun je couscous “fluffy” en nog lekkerder krijgen door het boven de mand zachtjes door je vingers en handen te wrijven. Wel heet maar de moeite waard.

Alternatief 1

Laat voor een vegetarische Tajine de kip weg, gebruik groentebouillon en gebruik meer groenten. Je kunt ook andere groenten gebruiken. Bestrooi de Tajine met geroosterde amandelen.

Alternatief 2

Voor 200 g gedopte tuinbonen heb je ongeveer 800 g bonen in de peul nodig.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"