Kruidig appeltaartdeeg

Yolanda van der Jagt
Yolanda van der Jagt
Yolanda werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.

  • Voorbereiding: 20’
  • Bereiding: 85’
  • Totale tijd: 105’

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem, gezeefd
  • 100 g fijne rietsuiker
  • 175 g zachte roomboter
  • 1 ei (l)
  • 11/2 tl gemalen koekkruiden
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl gemalen kardemom
  • snuf zout

Stap 1

Plaats Deegmes in de pan. Doe alle ingrediënten in pan. Sluit deksel met maatbeker. Zet de snelheid op 3 en de timer op 2 minuten en druk op start. Kneed deeg tot een ronde bal. Wikkel in plastic folie en laat 30 minuten rusten.

Chef suggestie

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol ongeveer 2/3 van het deeg uit tot 5 mm dik. Bekleed een (spring)vorm van 24 cm Ø. Zet de vorm in de koelkast. Snijd 1 kilo geschilde goudreinetten in 12 parten. Schep om met 100 g gewelde rozijnen, 100 g suiker en 11/2 tl kaneel. Vul taartbodem met appel. Rol resterend deeg uit. Snijd repen en maak een vlechtwerk van het deeg op taart. Strijk bovenkant in met losgeklopt ei. Bak appeltaart in midden van oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Optioneel; voeg 1 el geraspte citroen- of sinaasappelschil toe aan het deeg.

Alternatief 1

Maak van het deeg een rol van 3 cm dik. Snijd plakken van ½ cm dik. Leg de koekjes naast elkaar op de bakplaat. Bestrijk de koekjes met losgeklopt ei. Druk een blanke amandel erin en strijk nog een keer af met ei. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak op 175 °C in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

Alternatief 2

Voeg amandelen en/of gedroogde cranberries aan het appelmengsel toe.

EEN RECEPT VAN YOLANDA VAN DER JAGT

Yolanda van der Jagt heeft bij gerenommeerde restaurants in binnen- en buitenland gewerkt. Zij werkte onder meer met Jamie Oliver bij The River Café in Londen en daarna bij het beroemde restaurant Chez Panisse in Californië. De laatste jaren maakt ze naam als succesvolle kookboeken auteur en receptontwikkelaar.
"Als de Cookprocessor op het aanrecht staat gebruik je hem doorlopend. Ook naast het gewone fornuis waar pannen op staan. Het wordt een onderdeel van in je keuken"