Hulpmiddelen
Ingrediënten
voor de bodem
75 g ongezouten boter, plus wat extra voor het invetten
300 g volkorenkoekjes, verkruimeld
voor de vulling
1 kg verse kaas (hoe droger hoe beter)
250 g goudkleurige basterdsuiker
3 theelepels gewone bloem
1 theelepels vanille-extract
3 grote eieren
300 ml zure room
1 citroen, fijngeraspte zeste en het sap
150 ml zure room
1 tbsp goudkleurige basterdsuiker
goudkleurig poedersuiker voor de decoratie
Stap voor stap
Verwarm de KitchenAid Twelix Artisan oven voor op 180°C (160°C bij een heteluchtoven). Vet de bodem en zijkanten van een springvorm met een diameter van 23 cm in en leg er vervolgens een vel bakpapier in.
Voor de bodemkorst, smelt de boter in een middelgrote pan en roer deze vervolgens onder de koekjeskruimels. Druk het mengsel aan op de bodem van de ingevette bakvorm en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster terwijl je de vulling klaarmaakt.
Voor de vulling, verhoog de oventemperatuur naar 220°C (200°C bij heteluchtoven). Klop de roomkaas in de Artisan mixer/keukenrobot met het menghulpstuk ongeveer 2 minuten tot deze romig is, voeg vervolgens geleidelijk de suiker toe, gevolgd door de bloem. Doe er daarna het vanille-extract, de citroenzeste en het citroensap bij, en klop er vervolgens een ei per keer onder. Roer er de zure room onder tot alles goed gemengd is. Het beslag moet glad, licht en enigszins luchtig zijn.
Giet de vulling in de ingevette bakvorm. De bovenkant moet zo glad mogelijk zijn. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur naar 140°C (120°C bij heteluchtoven) en bak nog eens 25 minuten. Als je zacht met de vorm schudt, moet de vulling licht wiebelen. Schakel de oven uit. Laat de kaastaart 2 uur in een gesloten oven afkoelen . De kaastaart kan een beetje barsten tijdens het afkoelen.
Voor het glazuur, combineer de zure room met de basterdsuiker. Bestrijk er de koude kaastaart mee tot aan de randen en zet een nacht in de koelkast. Strooi er poedersuiker over alvorens op te dienen.