Quiche met spinazie, spek en erwten

Geschreven door: Edd Kimber

Voorbereiding

120min.

English chef

Een heerlijke lentequiche

<strong>Quiche</strong> is voor mij een van de klassieke <strong>lentegerechten</strong>, vooral als ze boordevol groenten zitten. Voor de verse smaak heb je bij dit recept heel wat <strong>spinazie</strong> en <strong>erwten</strong> nodig, die perfect samengaan met kaas en <strong>spek</strong>. Als je dit gerecht wilt maken met een andere vulling, houd dan dezelfde eenheden aan voor het eimengsel en prolbeer de hoeveelheid vulling ongeveer gelijk te houden zodat de baktijd kan worden aangehouden.

Ingrediënten

  • - korstdeeg
  • 280 g gewone bloem
  • Een snuifje zout
  • 140 g ongezouten boter, gekoeld en in blokjes gesneden
  • 6-8 el ijskoud water
  • 1 grote eierdooier
  • - vulling
  • 100 ml slagroom (vetgehalte van 40%+)
  • 100 ml volle melk
  • 4 grote eieren
  • 50 g cheddarkaas, geraspt
  • 150 g in blokjes gesneden pancetta of spek, krokant gebakken
  • 150 g spinazie, gestoofd en ruw gehakt
  • 50 g erwten, diepvries of vers

Voor het korstdeeg, doe de bloem en het zout in de kom van de Artisan foodprocessor en pulseer om te mengen. Voeg de blokjes boter toe en pulseer tot de kleine stukjes boter niet groter dan een kleine erwt zijn. Voeg 6 eetlepels ijskoud water toe en pulseer om te mengen. Controleer nu de consistentie van het deeg. Als je het deeg kunt samenknijpen en het blijft zijn vorm behouden, dan is het klaar. Als het in korrels uit elkaar valt, voeg dan de rest van het water toe en pulseer om te mengen. Dankzij de foodprocessor blijft de boter koud waardoor het deeg licht en schilferig wordt. Door warme handen te gebruiken, zou de boter kunnen smelten waardoor het resultaat wat taaier zou zijn.

Giet het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en breng alles voorzichtig samen tot een uniform deeg. Druk het deeg plat in de vorm van een cirkel en zet minimaal een uur in de koelkast.

Voor de vulling, verwarm de KitchenAid Twelix oven voor op 190°C op de "Hete lucht" stand en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Doe de room, melk en eieren in een grote kom en klop samen. Voeg alle resterende ingrediënten toe, behalve de erwten, en roer samen om te mengen. Breng op smaak met een beetje peper en zout.

Eenmaal gekoeld, rol je het deeg uit op een met bloem bestoven werkoppervlak in een cirkel die groot genoeg is om een taartvorm met losse bodem van 23 cm te bekleden. Leg het deeg voorzichtig over de taartvorm en druk het zorgvuldig aan, ook in de hoeken. Snij het overtollige deeg weg van de randen en zet 15 minuten in de vriezer. Leg een vel bakpapier in de gekoelde deegvorm en vul met bakgewichten (bonen of rijst), en bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder vervolgens de bakgewichten en het bakpapier, en bak nog eens 5 minuten of tot het deeg lichtbruin is gekleurd. Verwijder de taartvorm uit de oven en zet de temperatuur op 170°C.

Bestrijk de binnenkant van de taartkorst met de eierdooier en zet de vorm opnieuw een aantal minuten in de oven zodat het deeg kan worden 'verzegeld'. De eierdooier vormt een barrière die ervoor zorgt dat het deeg niet te nat wordt door de vulling. Giet de vulling in de taartvorm en strooi de erwten erover. Bak in de oven gedurende 25-30 minuten of tot de vulling stevig is geworden en de randen zeer lichtbruin gekleurd zijn. Laat volledig afkoelen alvorens op te dienen. De quiche wordt het best opgediend op de dag waarop ze werd bereid.

INSCHRIJVEN

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.