Kaneelbroodjes

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens kaneelbroodjes gemaakt. Rolletjes zacht deeg met spikkeltjes kruidige kaneel, besprenkeld met het lekkerste glazuur. Veel verleidelijker dan dat wordt het niet toch? Ontdek hoe je een gezondere versie kunt maken.

Hallo! Ik ben Olivia, Instagram-blogger op @fitfoodness, waar ik al ruim vijf jaar de lekkerste gezonde gerechten kook. Natuurlijke en gezonde ingrediënten staan altijd centraal. Laten we meteen met onze heerlijke kaneelbroodjes beginnen.

Ik heb vaker oog in oog gestaan met die heerlijke baksels (en ze opgepeuzeld) dan ik op twee handen kan tellen, en ik hoop er nog heel vaak van te genieten. 
Maar laatst besloot ik om mijn liefde voor kaneelbroodjes de keuken in te nemen en met mijn KitchenAid aan de slag te gaan. Het doel: een gezondere versie maken, zonder geraffineerde suiker, zonder tarwebloem en helemaal vegan. 

En ik moet je waarschuwen voor het resultaat, want dat is echt onweerstaanbaar. Mijn buren, die verschillende porties hebben getest, kunnen dit zeker bevestigen. Ik had verwacht dat ze op een gegeven moment wel genoeg hadden geproefd, maar ze namen elke nieuwe lading opnieuw dankbaar aan. 

In dit recept gebruik ik kokosbloesemsuiker als vervanger van witte suiker. De reden dat kokosbloesemsuiker zo geweldig is, is omdat de textuur zo lijkt op suiker, zodat je het in veel recepten gemakkelijk kunt vervangen. De smaak gaat bijzonder goed samen met kaneel. Lees hier meer over kokossuiker en andere suikeralternatieven. Voor de vulling heb ik extra appelmoes gebruikt, waardoor de broodjes minder droog werden, en het zorgt voor een extra rinse, heerlijk zoete smaak.

Als bloem gebruikte ik 100% speltbloem. Omdat ik graag zo weinig mogelijk ingrediënten toevoeg, gebruik ik normale speltbloem, maar ik heb ook een mix van volkorenspelt en normale spelt geprobeerd (50/50), en dat werkte ook heel goed. 

Als glazuur heb ik een mengsel van kokosyoghurt en cashewnoten met agavesiroop gebruikt om het wat zoeter te maken. Agave heeft een neutrale smaak en een lichte kleur, zodat het glazuur niet te bruin wordt. En nu gaan we bakken.

Recept: Luxe en supermakkelijk te maken kaneelbroodjes zonder geraffineerde suiker 

Ingrediënten:

Voor het deeg
• 240 ml amandelmelk 
• 50 g kokosolie 
• 3 eetlepels (30 g) kokosbloesemsuiker 
• 7 g droge gist 
• 400 - 450 g speltbloem 
• ½ theelepel zout 
• ½ eetlepel kaneelpoeder 

Voor de vulling
• 60 g appelmoes zonder toegevoegde suiker 
• 70 g kokosbloesemsuiker 
• 2 eetlepels kaneelpoeder (of 1,5 eetlepel kaneelpoeder en ½ eetlepel kardemompoeder) 

Voor het glazuur
• ½ kopje kokosyoghurt 
• 40 gram geweekte cashewnoten (de dag ervoor in koud water geweekt of minimaal 2 uur in warm water). 
• 3 eetlepels amandelmelk 
• 1 eetlepel agavesiroop 
• ¼ theelepel vanille-extract 
• ¾ theelepel citroensap 
• Snufje zout 

Voorbereiding:

1/ Vet een grote cakevorm in (er moeten 10-12 kaneelbroodjes in passen) met een beetje kokosolie. Je kunt een springvorm gebruiken, maar ook een ovenbestendige pan of schaal is prima. 

2/ Doe de amandelmelk en de kokosolie in een magnetronschaal en maak warm. Laat afkoelen tot circa 40°C. Als het nog te warm is, overleeft de gist niet. 

3/ Strooi de gist gelijkmatig over het warme mengsel en laat 10 minuten rusten. 

4/ Voeg de kokosbloesemsuiker, het zout en het kaneelpoeder toe en meng het door elkaar. Voeg dit mengsel toe aan de kom van je KitchenAid mixer met de kneedhaak. 

5/ Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe. Kneed op lage snelheid en controleer de textuur van het deeg regelmatig even. In het begin is het nog plakkerig, maar blijf kneden tot het deeg net samenhangt in een losse bal en niet meer aan de zijkant van de kom blijft kleven. Het kan zijn dat je wat meer of minder bloem moet toevoegen. 

6/ Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Spoel de kom uit en vet deze in met een beetje olie om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Doe je deeg terug in de kom. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek en zet op een warme plek tot het in omvang is verdubbeld (ongeveer 1 uur). 

7/ Bereid intussen het glazuur: mix alle ingrediënten op hoge snelheid tot het glad is en zet in de koelkast om te laten opstijven. Als het te hard wordt, voeg dan een scheutje amandelmelk toe. 

8/ Bereid de vulling: meng de appelmoes met de specerijen en de suiker en zet apart. 

9/ Zodra het deeg is gerezen, leg je het op een met bloem bestoven oppervlak en rol je het uit tot een dunne rechthoek (ongeveer ½ cm dik). 

10/ Bedek royaal met het appelmoesmengsel. 

11/ Rol het deeg op: begin aan de lange zijde en rol voorzichtig op. Eindig met de naad aan de onderkant. Het oprollen met de appelmoesvulling geeft misschien wat rommel, maar maak je geen zorgen: als het uit de oven komt, zien ze er prachtig uit.

12/ Snijd het deeg met een scherp of gekarteld mes in plakjes van 4 cm. Leg ze in de ingevette bakvorm of schaal met wat ruimte tussen de broodjes in. Dek af met plastic folie of een theedoek en laat nog 30 min. narijzen. 

13/ Verwarm de oven voor op 180°C. 

14/ Bestrijk de broodjes met amandelmelk en leg ze in de voorverwarmde oven. Bak 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn (liever iets te kort dan te lang gebakken, voor een iets kleverige binnenkant). 

15/ Haal de broodjes uit de oven en laat in de vorm een paar minuten afkoelen. Besprenkel met het glazuur. Maak naar wens af met wat gehakte walnoten.

16/ Serveer warm. Als je nog wat overhoudt (onmogelijk), kun je ze nog 3 dagen in de koelkast bewaren. Ik raad dan aan om ze niet meteen met glazuur te besprenkelen, zodat je ze altijd nog makkelijk een paar minuutjes kunt opwarmen in de oven.

Gerelateerde inhoud

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.