Startpagina>Klantenservice> Veelgestelde vragen
Hoe kunnen we je helpen?

Waarom lekt er olie uit mijn mixer?

Vraag je je af waarom er wat olie uit je KitchenAid staande mixer is gelekt? Als je dit hebt opgemerkt, kun je hier lezen wat je eraan kunt doen...

Gedurende de levensduur van een KitchenAid staande mixer kun je af en toe het volgende opmerken:

 • een paar druppels olie onderin de kom
 • olie lekt uit de as voor de menghaak
 • olie lekt uit de sleuven van de vergrendelingshendel of de snelheidsregelaar van een mixer die op zijn kant heeft gelegen tijdens transport of opslag.

De reden hiervoor is dat de mixer wordt verpakt met voldoende vast smeervet om de gehele levensduur van de mixer mee te gaan. Wanneer de mixer vervolgens in gebruik wordt genomen, wordt het vet rond de tandwielen verspreid om deze te smeren. Na verloop van tijd kan wat olie uit het vet in vaste vorm vloeibaar worden en zich afscheiden. Het vloeit dan vanzelf naar het laagste punt in de motorkop — dit is net boven de as van de menghaak als de mixer rechtop staat, of in de sleuven van de vergrendelingshendel of snelheidsregelaar van een mixer als deze op zijn kant ligt.

Dit zal eerder gebeuren in warme weersomstandigheden en als de mixer niet vaak wordt gebruikt. Door je mixer regelmatig te gebruiken kun je dit lekken van olie voorkomen ... dus begin vooral alvast met het plannen van je volgende heerlijke creatie!

Voorkomen dat er olie uit de mixer lekt

Hier zijn een paar tips om te voorkomen dat er olie lekt uit een KitchenAid staande mixer:

 • Zet de mixer af en toe aan zonder dat er ingrediënten in de kom zitten.
 • Als je de mixer al enige tijd niet hebt gebruikt, kun je deze aanzetten op snelheid 10 en de motor 2 minuten lang laten draaien, voordat je de mixer gaat gebruiken. Na afloop van de 2 minuten schakel je de mixer uit en veeg je eventuele vrijgekomen olie op de as weg.
 • Er kan hierbij wat olie spatten en op kleding terechtkomen, dus als je een schenkschild (spatdeksel) bezit, is het raadzaam om deze op de kom te bevestigen. Zo maak je de kans dat dit gebeurt zo klein mogelijk.
 • Door een mixer te vaak/te lang te gebruiken, waarbij je tussen de gebruiksmomenten door onvoldoende tijd uittrekt om de mixer te laten afkoelen, kunnen ook oliespatten ontstaan.

Ondervind je nog steeds problemen?

Als geen van deze methoden werkt, is er maar één manier om dit geheel te stoppen: de mixer laten nakijken door de technische dienst (een onderhoudstechnicus zal al het oude smeervet verwijderen, de machine weer volledig voorzien van nieuw smeervet en de pakking vervangen). Neem als volgt contact op met ons Klantenserviceteam: Stuur een e-mail naar OF Bel ons op - Op dit gratis nummer krijg je ondersteuning in de eigen taal - bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.

Opmerkingen over het lekken van olie

Je kunt vertrouwen op het volgende:

 • Het smeervet is voedselveilig en goedgekeurd voor incidenteel contact met voedsel dat wordt bereid in de mixer, hoewel deze iets van verkleuring kan geven op lichtgekleurd glazuur of aardappelpuree.
 • Olielekkage is niet schadelijk voor de mixer.
 • Het toevoegen van olie aan de mixer bij wijze van regulier onderhoud is niet nodig.
 • Tenzij de mixer een aanzienlijke hoeveelheid olie heeft verloren, is dit hoogstwaarschijnlijk geen reden voor bezorgdheid.
 • Als de mixer 'normaal' klinkt, en niet schuurt, kun je deze blijven gebruiken.

Als je productdocumenten voor je apparaat zou willen downloaden of bekijken, bezoek dan hier onze pagina Gebruikershandleidingen en Documenten

Was dit artikel nuttig?
top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.