Filterdrager-gids voor espressofans

Victoria Woodward

UK

Hier lees je alles wat je wilde weten over filterdragers en filterbakjes. Deze kleine koffiehulpmiddelen zijn de belangrijkste onderdelen van je geliefde espressomachine.

Wat zorgt voor de perfecte espresso?

Barista's hebben veel trucs om de perfecte espresso te bereiden, maar uiteindelijk is de manier waarop de gemalen koffie in je espressomachine wordt gehouden het belangrijkste voor een heerlijke espresso.
 
Je espresso valt of staat met de filterdrager, het filterdragerbakje en de manier waarop je de gemalen koffie in het bakje drukt (aanstampt).
 
Ontdek eerst hoe je thuis espresso maakt >

Allereerst, wat is een filterdrager?

De filterdrager is het apparaat met een handvat waar je espressomachine water in pompt. Het filterdragerbakje, met daarin de gemalen koffie, zit hierin. We hebben allemaal al eens gezien hoe de barista de filterdrager met het handvat in de machine plaatst en dat zouden we ook wel eens willen doen.

Voor perfecte espresso-extractie gebruik je gelijkmatig gemalen koffie die je gelijkmatig naar beneden in het filterdragerbakje drukt (dit wordt aanstampen genoemd). Om deze kritieke stap thuis zo eenvoudig mogelijk correct uit te voeren, hebben we de filterdrager op onze espressomachines een unieke vlakke bodem gegeven. De filterdrager heeft verzonken tuiten zodat je een stabiele basis hebt om de gemalen koffie naar beneden te drukken en voor gelijkmatig aangestampte koffie te zorgen.

Bekijk de espressomachine >

Stainless steel Artisan espresso machine

Espressomachine - Artisan

Twee slimme temperatuursensorenJa
Platte, commerciële filterdragerJa
Voorinfusie onder lage drukJa
Accessoires inbegrepenJa
Kleuren7
Materiaal behuizingRoestvrij staal
Garantie5 jaar

Espressomachine

Kleuren

Twee slimme temperatuursensorenJa
Platte, commerciële filterdragersJa
Voorinfusie onder lage drukJa
Accessoires inbegrepenJa
Materiaal behuizingDuurzaam plastic
Garantie2 jaar

Black espresso machine

Waarom het aanstampen zo belangrijk is

Wat is er nou zo belangrijk aan aanstampen? Gelijkmatig samengeperste koffie zorgt voor weerstand, dus het water moet hard werken om erdoor te komen. De gecreëerde druk trekt de kostbare oliën uit de gemalen koffie, waardoor de intense, authentieke espresso-smaak ontstaat.

Als de gemalen koffie niet gelijkmatig is, vindt het water de openingen, gaat erlangs in plaats van de smaak te extraheren, waardoor er een smakeloos, waterig brouwsel overblijft.

Dol op een crèmelaagje? Goed aanstampen is dus belangrijk om mooi gekleurd schuim op je espresso te krijgen.

Wil je zien wat het crèmelaagje op de koffie is?

What does the portafilter basket do?

Daar vindt de espresso-magie plaats als het water in contact komt met de bonen en de extractie begint.

Water komt in het filterbakje, gaat door de gemalen koffie en in je kopje. In de KitchenAid espressomachine zijn de bakjes speciaal ontworpen om gebruikt te worden met de hoge druk die wordt gecreëerd door de Italiaanse pomp van 15 bar, met gemalen koffiebonen, speciaal voor espresso.

En als je je eigen koffiebonen thuis maalt, kun je experimenteren met kleine wijzigingen van het malingsniveau om de smaak van je espresso aan te passen.

Ontdek onze koffiemolen >

Kies de maat van je filterdragerbakje

De grootte van het filterdragerbakje dat je kiest is afhankelijk van welk soort espresso je wilt.
 
Als je pure espresso drinkt, kies je waarschijnlijk voor een enkel bakje.
 
Cappuccino of latte zijn gemaakt van een enkele of soms een dubbele shot, met gestoomde melk en melkschuim. Flat white wordt traditioneel gemaakt met een dubbele shot, dus kies je voor het dubbele shot-bakje.
 
Ontdek hoe je melk kunt opschuimen en stomen >

Moet ik kiezen voor een dubbel- of enkelwandig filterdragerbakje?

Er zijn twee soorten filterbakjes voor KitchenAid espressomachines: dubbelwandige (of onder druk staande) bakjes en enkelwandige (drukloze) bakjes. Je keuze hangt af van hoeveel controle je over het bereidingsproces wilt hebben. Het werkt als volgt:

1)  De keuze voor beginners: Dubbelwandige filterbakjes voor moeiteloze espresso

Deze hebben de gebruikelijke zeefbodem en een andere 'wand' die fungeert als een vasthoudgedeelte, met een klein gat aan de onderkant. Extra druk wordt opgebouwd om de koffie door dit gat te persen, zodat het water zijn weg vindt door alle gemalen koffie.
 
Dit betekent dat voorgemalen koffie, minder nauwkeurig gemalen koffie of licht ongelijkmatig aangestampte koffie nog steeds voor goede extractie en een heerlijk kopje espresso kan zorgen.

2)  De keuze voor experts: Enkelwandige filterbakjes voor meer controle

Zonder de tweede wand is het enige dat bereidingsdruk genereert de gemalen koffie en de manier waarop je dit aanstampt, dus nauwkeurigheid bij beide is essentieel.
 
Koffieliefhebbers geven de voorkeur aan dit type filterbakje, omdat dit voor meer controle zorgt. Je kunt experimenteren om het beste malingsniveau voor je machine en bonen te vinden, zodat de volste en rijkste smaken ontstaan.
 
Zelfs als je beginner bent moet je dit bakje eens proberen. Je bent binnen de kortste keren een pro.

Ontdek hoe je thuis koffie kunt malen >

Waarom heeft een filterdrager een diameter van 58 mm?

Deze populaire commerciële filterdrager van 58 mm is een van de meest traditionele en blijvende elementen van espresso-bereiding. De reden voor dit formaat in plaats van een kleiner formaat is dat de temperatuur wordt behouden en warmte goed wordt verspreid tijdens extractie.

Hoe fijn moet koffie worden gemalen voor espresso?

Je gekozen koffie moet fijn worden gemalen om een espresso met een geweldige smaak en textuur te bereiden. Als je zelf maalt kun je ervoor zorgen dat je het ideale, nauwkeurige malingsniveau hebt. Na het malen moet de koffie de consistentie hebben van gemalen kaneel.

Onze KitchenAid koffiemolen voor thuis heeft 70 unieke malingsniveau-instellingen. Je hoeft alleen de knop te draaien voor je gewenste malingsniveau. Espresso moet een malingsniveau hebben tussen 55-70. Je kunt zelfs direct in de filterdrager malen, waardoor je meteen kunt bereiden.

Ga naar de koffiemolen >

top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.