Het perfecte kopje thee zetten – een verhit debat
4 minuten lezen
29 april 2024
Het perfecte kopje thee. Eenvoudig, toch? Nou, nee. Theeliefhebbers kunnen de hele dag discussiëren over de juiste manier om thee te zetten. We hebben allemaal onze eigen eigenaardigheden, voorkeuren en ervaringen op het gebied van het perfecte kopje thee. We kijken naar het water, de theeblaadjes, de watertemperatuur, waterkokers met temperatuurregeling en, natuurlijk, naar theepotten. Samen ontdekken we de geheimen van thee. Daarna hoef je alleen nog maar je favoriete kopje uit te kiezen.
Het perfecte kopje thee zetten – een verhit debat
Water: wel of niet filtreren voor de perfecte kop thee?
Een kopje thee bestaat voornamelijk uit water. Het water doet er dus toe. Met kraanwater, fleswater of gefilterd water krijg je steeds andere resultaten uit dezelfde theeblaadjes. Voor de meesten van ons betekent dat kiezen tussen gewoon kraanwater – in een gebied met hard dan wel zacht water – of het filtreren.
Hard water heeft veel mineralen geabsorbeerd, zoals calcium, magnesium en ijzer, doordat het door stenen is gestroomd. Dit kan ervoor zorgen dat er een soort aanslag op je thee drijft. De smaak kan wat 'zwaarder' lijken en heeft mogelijk een metalige ondertoon. Zacht water (en gefilterd water) smaakt zachter en lichter, alhoewel je nu wel meer risico loopt dat de thee te lang trekt en daardoor enigszins bitter gaat smaken. Uiteindelijk moet je het gewoon een aantal keer proberen en dan ontdek je vanzelf hoe je je thee het liefste drinkt en of je tevreden bent met het kraanwater in jouw regio.
Welk water je ook gebruikt voor je thee, het is altijd goed als het vers is en je het direct na het koken gebruikt. Op die manier behoudt het de zuurstof, waarmee je de optimale smaak kunt creëren. Kook je water niet steeds opnieuw (we zijn er allemaal schuldig aan), omdat de vloeistof dan verdampt waardoor er een hogere concentratie mineralen en contaminanten overblijft. Dit heeft mogelijk invloed op de smaak van je heerlijke thee.
Theeblaadjes vs. theezakjes – welke kant kies jij?
Heb je zin in thee en wil je hem NU? Dan is een theezakje in een theepot of mok gooien de snelste manier om aan je behoefte te voldoen. Maar veel theefanaten kiezen voor losse thee en genieten juist van de rituelen en mindfulness van theebereiding. Smaakt losse thee ook beter dan theezakjes? Het antwoord is ja. Theezakjes worden in massa geproduceerd en smaken mogelijk niet zo lekker doordat ze gemaakt zijn van lagere kwaliteit thee (gruis). Losse thee heeft een betere kwaliteit omdat hij wordt gemaakt van hele blaadjes of snippers daarvan. Hier zitten dan ook meer voedingsstoffen in.
Losse thee zetten
Als je ook thee wilt zetten van losse blaadjes moet je zelf de hoeveelheid thee die je gebruikt bepalen. Je moet dus weten hoeveel je nodig hebt per kopje. Als je jezelf trakteert op een zakje of blikje hoogwaardige losse thee, dan kun je als vuistregel aanhouden: een theelepel (2 gram) per kopje, alhoewel dit ook afhangt van het formaat van de theeblaadjes. Zie een theelepel losse thee als ongeveer gelijk aan een theezakje (1,5 tot 3 gram).
Als je thee maakt met theeblaadjes, heb je ook iets nodig om ze weer uit je water te filteren als je thee klaar is om te drinken. Je kunt de blaadjes in een zeefje doen en dat op je mok leggen. Hier schenk je dan het hete water overheen. Je kunt zelfs een koffiefilter of keukenrol gebruiken als je geen zeefje bij de hand hebt. Of ga voor een thee-ei, waar je de thee handig in kunt doen. Er zijn allerlei verschillende soorten thee-eieren verkrijgbaar. Kies er bijvoorbeeld een in de vorm van een onderzeeër, schildpad of bloem.
Watertemperatuur: hoe heet is te heet?
Als je denkt dat water koken voor thee enkel een kwestie is van de waterkoker of pan zijn werk laten doen, dan heb je het mis! Net als bij de andere aspecten van thee zetten, is er van alles om rekening mee te houden. Laten we gaan kijken...
Thee zetten met een waterkoker met temperatuurregeling
Een standaard waterkoker verhit het water tot de kooktemperatuur van 100 °C. Dat is prima voor zwarte thee, warme chocolademelk of instantsoep. Maar veel soorten thee komen beter tot hun recht bij een andere temperatuur. Bij een te hoge temperatuur kunnen de theeblaadjes verbranden. Hierdoor kunnen ze uit elkaar vallen en kunnen er tannines vrijkomen. Daarom zijn waterkokers met temperatuurregeling, zoals de Waterkoker met temperatuurregeling 1,5 L ideaal voor theeliefhebbers. Ze geven je namelijk een handig bereik aan temperaturen om uit te kiezen. Respecteer je theeblaadjes met de temperatuurgids voor thee hieronder en geniet van elke slok.
Ideale watertemperatuur voor verschillende soorten thee
60 °C | 70 °C | 80 °C | 90 °C | 100 °C |
---|---|---|---|---|
Delicate thee | Groene thee | Theebloem | Zwarte thee | Water koken |
Gyokuro | Groene thee | Earl Grey | Chai | |
Sencha | Witte thee | English Breakfast | Rood | |
Witte thee | Bancha | Oploskoffie | Kruidenthee | |
Silver Needle | Genmaicha | Oolongthee | Instantsoep | |
Warme chocolademelk | Havermout | |||
Rooibosthee | ||||
Yerba maté |
Opmerking: deze temperaturen zijn enkel richtlijnen. Controleer altijd de instructies op de verpakking.
Vergeet niet om je kopje of pot op te warmen
De temperatuur van je water is niet het enige belangrijke onderdeel bij het maken van een heerlijk kopje. Je kunt helpen de ideale temperatuur te behouden door je kopjes, mokken of theepot voor te verwarmen. Spoel ze simpelweg even af met warm water voor je je drankje inschenkt. Dit zorgt ervoor dat het water niet te snel afkoelt terwijl je de thee laat trekken en dat de volle, rijke smaak perfect door het water wordt opgenomen.
Hoe lang moet je thee laten trekken?
Sterke thee of slappe thee... het draait allemaal om persoonlijke voorkeur. De één zet graag een donkere, aromatische kop thee, terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan een slappe bak. Zegt dat ook iets over onze persoonlijkheid? Nee hoor, enkel over onze smaakpapillen! Over het algemeen kun je thee het beste zo'n 3 minuten laten trekken. Of maximaal 5 minuten voor een intensere smaak. Maar het hangt er ook vanaf wat voor thee je drinkt. Een witte of groene thee hoeft maar 1 tot 3 minuten te trekken, terwijl rooibos- of kruidenthee wel 5 minuten nodig kan hebben voor de smaken echt los komen. Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking voor de beste resultaten.
Tip: losse theeblaadjes moeten langer trekken dan thee die je in zakjes koopt.
Eerst melk of eerst thee: aan welke kant sta jij?
Dit specifieke debat is in het Verenigd Koninkrijk zo hoog opgelopen dat er twee kampen zijn ontstaan: TIFFY en MIFFY. De Tiffy's schenken eerst de thee in en de Miffy's juist eerst de melk. Thee-experts zijn het er over het algemeen over eens dat de thee eerst de gewenste sterkte moet hebben en dat er daarna pas melk wordt toegevoegd naar smaak. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter het tegenovergestelde uitgewezen en er zijn dan ook veel mensen die juist vinden dat de thee lekkerder is als de melk eerst wordt ingeschonken. Dit kan het resultaat zijn van de eiwitten in de melk die zich binden met de tannine-verbindingen en zo voorkomen dat er een bittere smaak ontstaat.
Snelle tips voor thee zetten
De debatten omtrent het zetten van thee zijn net zo sterk als een vergeten theezakje in kokend water. Het is dan ook geen verrassing dat er rondom dit geliefde drankje vele tradities en controverses zijn. Alhoewel we het nooit eens zullen worden over wat nu écht de beste manier is om een perfect kopje thee te zetten, kunnen we wel wat tips delen.
Hard water kan de smaak verpesten, overweeg dus een waterfilter
Vers kraanwater dat net gekookt is smaakt het beste
Losse thee heeft een betere kwaliteit en een vollere smaak
Een waterkoker met temperatuurregeling geeft je de mogelijkheid om de temperatuur te kiezen
Warm je kopje, mok of theepot van tevoren op
Op de verpakking staat hoe lang je de thee moet laten trekken
Melk eerst of thee eerst... daar geven we maar geen advies over.
KitchenAid Chef
— Onze passie voor koken delen
Bij KitchenAid brengen we mensen bij elkaar die dol zijn op koken, bakken, brouwen en creëren. KitchenAid is al meer dan 100 jaar aan de slag namens alle makers. We maken onze iconische apparaten met jullie in gedachten: er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open en we helpen je er het meeste uit te halen.