Skip the navigation

Waarom wordt mijn geklopte eiwit niet stijf?

Als je eiwitten klopt met de staande keukenrobot en het mengsel wordt niet stijf, kan dit meerdere oorzaken hebben. Bekijk ons advies...

Keukenrobots worden vaak gebruikt om eiwitten snel en gemakkelijk stijf te kloppen. Als jouw keukenrobot niet lijkt te werken, maak je dan geen zorgen. Hier zijn enkele tips en dingen die je kunt proberen.

Controleer de hoeveelheid eiwitten

Aanbevolen wordt om twee of meer eiwitten in de kom te doen wanneer je gaat kloppen. Als je eieren klein zijn, of als je maar twee eieren hebt, kan het helpen om te beginnen met de platte menghaak. Hiermee klop je op snelheid 10 tot het eiwit schuimig is. Wanneer het schuimig is, is er voldoende volume en kun je overschakelen op de draadgarde om het verder af te maken.

Tips voor het kloppen van eiwitten:

  • Verse eiwitten op kamertemperatuur worden sneller stijf dan eiwit van oudere, koude eieren.

  • Zorg ervoor dat de kom waarin je de eiwitten klopt, helemaal vetvrij is.

  • Er mag geen eigeel in de eiwitten zitten. Eidooiers bevatten veel vet en zullen het klopproces bemoeilijken.

  • Wijnsteen is een zuur poeder dat wordt verkregen tijdens het maken van wijn. Dit poeder wordt gebruikt om eiwitschuim te stabiliseren en het beter bestand te maken tegen hitte. Het voorkomt ook dat suikersiropen kristalliseren. Wanneer wijnsteen wordt gecombineerd met natrium bicarbonaat ontstaat commercieel bakpoeder. Het is geurloos en heeft een enigszins ziltzure smaak. Als vuistregel geldt een dosering van 1/8 theelepel wijnsteen per eiwit of een theelepel per kopje eiwitten. Voor schuimgebakjes gebruik je 1/8 theelepel per twee eiwitten. Opmerking: wijnsteen is een jaar lang houdbaar.

OPMERKING: Bij al onze mixers wordt een draadgarde meegeleverd. Deze is ideaal om eiwitten mee te kloppen.

Gerelateerde veelgestelde vragen

Was dit artikel nuttig?

yesno