Skip the navigation

Basis soezendeeg

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid chef-kok
Import-Recipe - Basics: choux pastry

Vul deze lichte en luchtige soezen met een vulling naar keuze. Kies voor verleidelijk zoet of verrassend hartig.

Duration
Totaal55min
Voorbereiden25min
Koken30min

Hulpmiddelen

StandMixerStandMixer

Ingrediënten

115 g

boter

110 ml

water

110 ml

melk

1/4 theelepel

zout

1 eetlepel

suiker

125 g

bloem

5

eieren

Stap voor stap

  1. Doe de boter, het water, de melk, het zout en de suiker in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur. Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur lager en voeg je de bloem toe.

  2. Haal van het vuur en roer stevig door tot het deeg een bal vormt. Zet terug op het vuur en blijf roeren tot het mengsel een laagje op de bodem en de zijkant van de pan achterlaat.

  3. Doe het deeg in de kom van de mixer/keukenrobot met de menghaak en laat 5 minuten rusten.

  4. Zet de snelheid op 4 en voeg de eieren één voor één toe. Wacht steeds tot het ei helemaal is opgenomen in het mengsel. Het deeg moet uiteindelijk een glanzende en gemakkelijk spuitbare consistentie hebben. Tip: wanneer je de menghaak recht naar boven optilt uit het deeg, moet er een V-vorm te zien zijn.

  5. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak het papier vochtig met een kwastje. Hierdoor worden de soezen lekker knapperig aan de buitenkant.

  6. Spuit de soezen op de bakplaat. Maak met een natte wijsvinger de puntjes van de soezen plat.

  7. Klop een ei los met een eetlepel water en bestrijk de soezen hiermee.

  8. Bak 20 minuten op 200°C. Verlaag de temperatuur naar 175°C en bak dan nog eens 10 minuten.

  9. Open de oven niet tijdens het bakken. Laat de ovendeur nog 20 minuten na het bakken dicht. Leg daarna de soezen op een afkoelrooster.

  10. Vul de soezen met banketbakkersroom, slagroom of een andere vulling naar keuze.