Skip the navigation

Loempia's met buikspek

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
porkbellyspringrolls_wallpaper.jpg

Loempia's met buikspek zijn knapperige hartige hapjes met een vleugje zoet.

Duration
Totaal40min
Voorbereiden20min
Koken20min

Hulpmiddelen

FoodProcessorFoodProcessor

Ingrediënten

Serveren

1

pakje loempiavellen, 22 cm

350 g

buikspek, in blokjes van 2,5 cm gesneden

1/2 (280 g)

groene kool of savooiekool

2

wortels, geschild

1 eetlepels

oestersaus

1 eetlepels

witte kristalsuiker

2 eetlepels

sojasaus

1 theelepels

sesamolie

1 theelepels

koosjer zout

200 g

mungbonen

50 g

bieslook, fijngehakt

1,5 theelepels

witte peper

1 theelepels

maïzena

1 eetlepels

Water

om te bakken

olie

Stap voor stap

  1. Met dit recept maak je ongeveer 30 loempia's.

  2. Verwijder de harde kern en snijd de kool in stukken van 5 cm. Plaats de omkeerbare raspschijf op de hoogste stand in de foodprocessor. Vergrendel het deksel, zet het apparaat op snelheid 2 en gebruik de stamper om de kool te raspen. Doe dan hetzelfde met de wortels. (Snijd zo nodig de wortels in de lengte doormidden zodat ze gemakkelijk in de vultrechter kunnen. Oefen niet al te veel druk uit op de stamper.) Doe het mengsel in een grote kom. Zet apart.

  3. Plaats het hakmes in de foodprocessor. Doe de stukjes buikspek in de mengkom, vergrendel het deksel en pulseer om het vlees fijn te hakken. Blijf pulseren totdat het buikspek fijngesneden is.

  4. Verhit een wok en doe er 1 eetlepel olie in. Doe het gehakte buikspek in de hete wok en sauteer het vlees 1 minuut. Voeg er de kool en de wortels aan toe en roer alles goed door. Voeg dan de oestersaus, de sojasaus, de suiker, de sesamolie en het zout toe en roer alles nogmaals goed door. Bak alles nog een paar minuten door totdat het meeste vocht is verdampt. Voeg dan de taugé toe en laat die slinken voordat je de bieslook in de wok doet. Op dat moment kun je proeven en eventueel de smaak aanpassen. Haal van het vuur.

  5. Haal de loempiavellen uit elkaar en leg er vochtig keukenpapier overheen zodat ze niet uitdrogen. Om een loempia te maken, leg je een loempiavel voor je op een schoon werkoppervlak als een ruit met één hoek naar je toe gericht. Schep ongeveer 1½-2 eetlepels vulling 2 cm boven de onderste hoek van het loempiavel en verdeel de vulling gelijkmatig in een horizontale lijn. (Laat tussen de vulling en de zijranden van het loempiavel 2 cm ruimte vrij.) Vouw de hoek die het dichtst bij je is omhoog over de vulling en vouw dan de linker- en rechterhoek over de vulling heen. Rol de loempia van je af en rol zo stevig mogelijk zodat de vulling goed wordt omsloten. Als de loempia helemaal is opgerold, doop je je vinger in het papje en bevochtig je alle randen van het loempiavel om ze goed af te dichten. Dek de loempia's af met plasticfolie zodat ze niet uitdrogen en leg ze opzij.

  6. Om de loempia's te bakken doe je 8 cm olie in een schone wok en verhit je die tot ongeveer 190 °C. Als de olie heet is, leg je er voorzichtig een paar loempia's tegelijk in en bak je ze totdat de buitenkant goudbruin is. Houd een oogje op de temperatuur van de olie en pas die zo nodig aan zodat je de volgende batches op de juiste temperatuur kunt bakken. Haal de loempia's uit de olie en leg ze op een bord waarop je eerst keukenpapier hebt gelegd.

  7. Serveer de loempia's meteen met een dipsaus naar keuze.

  8. Tip: voor dipsaus: 1 deel sojasaus, 1 deel rijstazijn,wat chilivlokken en een beetje sesamzaad. Alle ingrediënten goed mengen.