Glutenvrij sodabrood

Geschreven door: Edd Kimber

Voorbereiding

60min.

English chef

Geschikt voor personen met die geen tarwe verdragen

Sodabrood is een typisch Iers brood dat erg eenvoudig en snel te bereiden is. Dit betekent dat je in minder dan een uur vers brood op tafel kunt toveren. Het wordt traditioneel gemaakt met tarwebloem. Voor deze meer eenvoudige glutenvrije broodversie gebruiken we een combinatie van rijstmeel en tapiocazetmeel. Het zetmeel zorgt voor enige elasticiteit en het rijstmeel geeft het brood zijn structuur. Het deeg zal iets anders aanvoelen dan traditioneel brooddeeg, maar zolang het bereide deeg enigszins kleverig en niet droog is, zou het eindresultaat een heerlijke sodabroodje moeten opleveren. Hoewel dit een basisrecept is, kan je naar eigen smaak ingrediënten toevoegen. Ik doe er graag een paar koffielepels gemalen komijn in en bestrooi het ongebakken brood met wat gemalen cheddar voordat het in de oven gaat.

Ingrediënten

  • 275 g rijstmeel
  • 50 g tapiocazetmeel
  • 250 ml karnemelk
  • 1 groot ei
  • 2 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl zout

Voor het sodabrood, verwarm de Twelix oven voor op 200°C op de Hete lucht stand en bevestigt de deeghaak aan de mixer/keukenrobot.

Doe het rijstmeel, het tapiocazetmeel, het zout en het bakpoeder in de kom van de mixer/keukenrobot en mix 1 à 2 minuten op lage snelheid tot alle ingrediënten gelijkmatig zijn gemengd. Mix in een beker de karnemelk met het ei en voeg dit bij de droge ingrediënten terwijl de mixer/keukenrobot op lage snelheid blijft draaien.

Mix slechts 1 à 2 minuten tot het mengsel een enigszins kleverig mengsel vormt (als het deeg te droog wordt, voeg dan een weinig karnemelk toe en als het deeg te nat is, voeg dan wat extra rijstmeel toe) en leg het daarna op een met bloem bestoven werkoppervlak. Breng het deeg heel voorzichtig samen tot een bal. Kneed het deeg zeker niet. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er wat extra rijstmeel over. Snijd met een groot kartelmes een X van 1 à 2 cm diep in het brood en bak het vervolgens in een voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten of tot het goudbruin is.

Laat het ongeveer 15 minuten afkoelen vooraleer het warm op te dienen. Het brood wordt het best warm opgediend op de dag waarop het werd bereid.

INSCHRIJVEN

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.