Vorige bladzijde

Glutenvrij sodabrood

Sodabrood is een typisch Iers brood dat erg eenvoudig en snel te bereiden is. Dit betekent dat je in minder dan een uur vers brood op tafel kunt toveren. Het wordt traditioneel gemaakt met tarwebloem. Voor deze meer eenvoudige glutenvrije broodversie gebruiken we een combinatie van rijstmeel en tapiocazetmeel.

Begin met koken

Details

6

Ingrediënten

4

Stappen

Tijd

60'

Voorbereiding

0'

Koken

60'

Totaal

Het zetmeel zorgt voor enige elasticiteit en het rijstmeel geeft het brood zijn structuur. Het deeg zal iets anders aanvoelen dan traditioneel brooddeeg, maar zolang het bereide deeg enigszins kleverig en niet droog is, zou het eindresultaat een heerlijke sodabroodje moeten opleveren. Hoewel dit een basisrecept is, kan je naar eigen smaak ingrediënten toevoegen. Ik doe er graag een paar koffielepels gemalen komijn in en bestrooi het ongebakken brood met wat gemalen cheddar voordat het in de oven gaat.

Ingrediënten

  • 275 grijstmeel
  • 50 gtapiocazetmeel
  • 250 mlkarnemelk
  • 1groot ei
  • 2 tlnatriumbicarbonaat
  • 1 tlzout
Maak het nu
  • Stap 1

    Voor het sodabrood, verwarm de Twelix oven voor op 200°C op de Hete lucht stand en bevestigt de deeghaak aan de mixer/keukenrobot.

  • Stap 2

    Doe het rijstmeel, het tapiocazetmeel, het zout en het bakpoeder in de kom van de mixer/keukenrobot en mix 1 à 2 minuten op lage snelheid tot alle ingrediënten gelijkmatig zijn gemengd. Mix in een beker de karnemelk met het ei en voeg dit bij de droge ingrediënten terwijl de mixer/keukenrobot op lage snelheid blijft draaien.

  • Stap 3

    Mix slechts 1 à 2 minuten tot het mengsel een enigszins kleverig mengsel vormt (als het deeg te droog wordt, voeg dan een weinig karnemelk toe en als het deeg te nat is, voeg dan wat extra rijstmeel toe) en leg het daarna op een met bloem bestoven werkoppervlak. Breng het deeg heel voorzichtig samen tot een bal. Kneed het deeg zeker niet. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er wat extra rijstmeel over. Snijd met een groot kartelmes een X van 1 à 2 cm diep in het brood en bak het vervolgens in een voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten of tot het goudbruin is.

  • Stap 4

    Laat het ongeveer 15 minuten afkoelen vooraleer het warm op te dienen. Het brood wordt het best warm opgediend op de dag waarop het werd bereid.

Onze favoriete gerechten

Geniet mee van deze beproefde recepten die ongetwijfeld in de smaak vallen. Ze zijn bijzonder populair bij onze thuiskoks, en zowel de smaak van de gerechten als de glimlach van uw gasten zal u betoveren.

Open lasagne met geroosterde groenten en kruidenricotta

Door de tomatensaus te vervangen door frisse kerstomaatjes en de lasagne niet in de oven te gratineren,...

  • 30' Voorbereiding
  • 20' Koken

Crostini met chocoladetapenade

Tapenade is een Provençaalse olijvenpasta met kappers en ansjovis. In dit recept worden deze vervangen...

  • 10' Voorbereiding
  • 0' Koken

Mini-courgettequiche

Quiches zijn hartige pasteitjes uit korstdeeg met een vulling op basis van eieren, melk of room, met...

  • 60' Voorbereiding
  • 0' Koken

Koken is een reis
Uw reis begint hier

  • Recepten voor elke
    gelegenheid en elke stemming

  • Haal het meeste uit uw
    keukengerei met exclusieve recepten

  • Laat u inspireren

Registreren

Blijf op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor heerlijke kookinspiratie, handige tips en aanlokkelijke aanbiedingen van KitchenAid.

INSCHRIJVEN
Privacy*

Glutenvrij sodabrood

Stap 1

Voor het sodabrood, verwarm de Twelix oven voor op 200°C op de Hete lucht stand en bevestigt de deeghaak aan de mixer/keukenrobot.

Stap 2

Doe het rijstmeel, het tapiocazetmeel, het zout en het bakpoeder in de kom van de mixer/keukenrobot en mix 1 à 2 minuten op lage snelheid tot alle ingrediënten gelijkmatig zijn gemengd. Mix in een beker de karnemelk met het ei en voeg dit bij de droge ingrediënten terwijl de mixer/keukenrobot op lage snelheid blijft draaien.

Stap 3

Mix slechts 1 à 2 minuten tot het mengsel een enigszins kleverig mengsel vormt (als het deeg te droog wordt, voeg dan een weinig karnemelk toe en als het deeg te nat is, voeg dan wat extra rijstmeel toe) en leg het daarna op een met bloem bestoven werkoppervlak. Breng het deeg heel voorzichtig samen tot een bal. Kneed het deeg zeker niet. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er wat extra rijstmeel over. Snijd met een groot kartelmes een X van 1 à 2 cm diep in het brood en bak het vervolgens in een voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten of tot het goudbruin is.

Stap 4

Laat het ongeveer 15 minuten afkoelen vooraleer het warm op te dienen. Het brood wordt het best warm opgediend op de dag waarop het werd bereid.

Verlanglijstje

U moet zijn ingelogd om producten aan uw verlanglijstje toe te voegen.

Inschrijven

Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.