Startpagina>Klantenservice> Veelgestelde vragen
Hoe kunnen we je helpen?

Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat?

Als je een filterkoffiezetapparaat, een cafetière of een espressomachine hebt, moet je deze regelmatig ontkalken. Lees onze tips voor ontkalken hier...

Koffiezetapparaten en koffiemachines moeten regelmatig worden ontkalkt om kalkaanslag van water te verwijderen die de zettijd en smaak kan aantasten. Dit betekent niet alleen dat je koffie beter smaakt, maar ook dat je machine langer meegaat.

De hardheid of zachtheid van het water dat uit je kraan komt is afhankelijk van waar je woont.

Tekenen dat je koffiezetapparaat moet worden ontkalkt

  1. Een waarschuwingslampje of controlelampje voor reinigen begint te branden (afhankelijk van het model)
  2. Langere zettijd
  3. Ongewone geluiden tijdens het koffiezetten
  4. Zichtbare kalkaanslag

Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat

Lees de gebruiksaanwijzing van je koffiezetapparaat om te leren hoe je het kunt ontkalken. Als je de gebruiksaanwijzing niet hebt, kun je die hier vinden.

Gebruik een ontkalkingsmiddel of een oplossing met azijn. Als je een ontkalkingsmiddel gebruikt, volg je de instructies op de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid ontkalkingsmiddel en water. Als je azijn gebruikt, kun je een kan vullen met een oplossing die half uit azijn en half uit water bestaat.

Opmerking: in onze winkels zijn tafels beschikbaar waar koffiezetapparaten kunnen worden schoongemaakt. Als je een koffiezetapparaat hebt met een rooster waardoor je de tablet niet goed in de watertank kunt doen, kun je de tablet in een plastic zakje in kleine stukjes breken en het poeder in de watertank doen.

  1. Verwijder alle waterfilters en controleer dat het bakje geen koffie of koffiefilters bevat voordat je begint met ontkalken.
  2. Zet het koffiezetapparaat aan met een geschikte ontkalkingsoplossing of een oplossing met water en azijn.
  3. Spoel het koffiezetapparaat door vers, koud water twee keer door het apparaat te laten lopen.
  4. Was de filterhouder en kan in een warm sopje en spoel vervolgens met heet water.
  5. Vervang of plaats het waterfilter opnieuw.

De KitchenAid espressomachine ontkalken

Gebruik het ontkalkingsprogramma als het controlelampje voor de reinigingscyclus knippert. De ontkalkingsfrequentie is afhankelijk van de hardheid van het water in je regio. Daarom is het belangrijk om de espressomachine te programmeren op basis van de waterhardheid van jouw locatie.

Het ontkalkingsproces verloopt in 4 fasen. Dit duurt ongeveer 10 minuten en moet worden voltooid voordat je het apparaat weer kunt gebruiken. Je kunt de cyclus op elk gewenst moment tijdens het ontkalkingsprogramma onderbreken door op de start/stop-knop te drukken. Je kunt de cyclus weer hervatten door opnieuw op de start/stop-knop te drukken. Gebruik alleen een ontkalkingsoplossing die speciaal is bedoeld voor espressomachines.

Meer advies nodig? Als je productdocumenten voor jouw KitchenAid apparaat wilt downloaden of bekijken, bezoek dan hier onze pagina Gebruikershandleidingen en Documenten.

Was dit artikel nuttig?
top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.