Skip the navigation

Mini tarte tatins met citrusfruit en rozemarijn

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
Mini citrus rosemary upside-down cakes

Deze kleine maar verfijnde tarte tatins met citrusfruit zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook heerlijk van smaak.

Duration
Totaal40min
Voorbereiden15min
Koken25min

Hulpmiddelen

BlenderBlender

Ingrediënten

Serveren

160 g

hele amandelen, rauw

1,5 theelepels

verse rozemarijn

120 g

bloem

1,5 theelepels

bakpoeder

½ theelepels

bakingsoda

1 theelepels

fijn zeezout

330 g

ricotta van volle melk, kamertemperatuur

160 ml

extra vierge olijfolie

1

schil van kleine Valencia-sinaasappel

300 g + 100 g + for sprinkling pans

kristalsuiker

3

grote eieren, op kamertemperatuur

3

kleine bloed- of Valencia-sinaasappels

120 ml

Water

1

klein twijgje rozemarijn

Stap voor stap

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee muffinplaten met 12 cups ruim in met bakspray. Bestrooi de bodem van elke cup met wat suiker. Zet apart.

  2. Doe de amandelen en rozemarijn in de blender. Sluit het deksel, selecteer de instelling voor het malen van ijs en laat de blender het programma afdraaien. Schraap met een rubberen spatel het mengsel omlaag aan de zijkanten van de blender en blend 10 seconden op snelheid 5. Schraap het mengsel nogmaals omlaag en blend nog eens 15-20 seconden op snelheid 5 of tot de amandelen en rozemarijn fijn zijn gemalen.

  3. Giet het amandelmengsel uit de blender in een kleine mengkom. Voeg bloem, bakpoeder, bakingsoda en zout toe. Klop met een garde tot een geheel en zet aan de kant.

  4. Doe de ricotta, olijfolie, sinaasappelschil en 300 g suiker in de blender. Pulseer 5 keer om alles te combineren. Verwijder de dop in het deksel en voeg een voor een de eieren toe. Pulseer na elk ei.

  5. Doe de helft van het bloemmengsel in de blender en pulseer 2 keer. Schraap het mengsel omlaag van de zijkanten van de blender, voeg de rest van het bloemmengsel toe en blend 15 seconden op snelheid 3.

  6. Maak de cakejes. Snijd met een scherp mes de uiteinden van het citrusfruit. Snijd het citrusfruit in dunne schijfjes van maximaal 0,3 cm. Verwijder pitjes uit de schijfjes en leg er een in elke met suiker bestrooide muffincup.

  7. Vul elke muffincup langzaam tot iets over de helft. Bak de cakejes 20-25 minuten en draai de platen halverwege de baktijd. De cakejes zijn gaar als je er een tandenstoker in steekt en die er schoon weer uitkomt.

  8. Maak tijdens het bakken van de cakejes de rozemarijnsiroop. Doe suiker, water en het rozemarijntwijgje in een kleine steelpan en zet het vuur middelhoog. Roer tot de suiker oplost en breng het mengsel aan de kook. Laat het 2 minuten koken en laat het vervolgens 5 minuten pruttelen. Haal van het vuur en laat het 10 minuten trekken en afkoelen.

  9. Laat de cakejes na het bakken 8-10 minuten afkoelen in de cups. Ga met een scherp mes voorzichtig langs de rand van elk cakeje om het los te maken, leg een afkoelrooster op de bakplaat en draai het geheel op de kop. Til de bakplaat op zodat de cakejes eruit komen.

  10. Bestrijk de bovenkant van de cakejes ruim met de siroop. De cakejes zijn warm het lekkerst, maar ook heerlijk bij kamertemperatuur.

  11. Tip: Bloedsinaasappels geven de meest intense kleur, maar je kunt ook ander citrusfruit gebruiken, zoals citroenen, limoenen of kumquats.