Skip the navigation

Pretzelbreekbrood met knoflook en bosui

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
Garlic scallion pulled apart pretzel.JPG

Een hartig brood dat onweerstaanbaar zacht is en ook nog eens heel gezond. Dat wordt genieten!

Duration
Totaal1h50
Voorbereiden15min
Koken30min
Rusten1h5

Hulpmiddelen

StandMixerStandMixer

Ingrediënten

Serveren

250 g

patentbloem, verdeeld, plus meer voor het rollen

7 g

instantgist

4,5 g

zeezout

1,5 g

knoflookpoeder

180 g

Water

14 g

ongezouten boter

2 stengels

bosui, in dunne ringetjes gesneden

Olie, voor de kom en koekenpan

1,8 l

water voor waterbad

60 g

bakingsoda

1

grote eidooier voor losgeklopt ei

15 g

water voor losgeklopt ei

3 g

koosjer zout

Stap voor stap

  1. Maak het deeg: doe in de kom van een mixer waarop de kneedhaak is bevestigd 250 gram bloem, de gist, het koosjer zout en de knoflookpoeder.

  2. Een malse lamsbout met een moderne twist dankzij het zuurtje van citroen, de rustgevende geurtonen van lavendel en een hartige korst van een unieke zout- en kruidenmix. Dit succesnummer is ideaal voor allerlei speciale gelegenheden en bedrieglijk eenvoudig om te maken.

  3. Zet voor het kneden van het deeg het apparaat op snelheid 2 en laat ongeveer 5–7 minuten kneden tot het deeg zacht en plakkerig is. Stop het apparaat indien nodig tussendoor om deeg van de kom en haak te schrapen. Als het deeg te plakkerig is, voeg je tijdens het kneden op snelheid 2 eetlepel voor eetlepel wat van de resterende 30 g bloem toe.

  4. Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en vorm het tot een gladde, ronde bal. Maak de kom schoon en vet hem in met een beetje olie. Doe het deeg terug in de kom en draai het om zodat de bovenkant bedekt is met olie en dek de kom af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in grootte is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 40 minuten.

  5. Vorm het deeg: Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe een beetje olie in een gietijzeren koekenpan met een diameter van ongeveer 23 cm. Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Verdeel het in 16 gelijke porties en rol daar ballen van. Knijp de naden dicht. Dek af en laat ongeveer 25 minuten rijzen tot er een deukje in het deeg achterblijft als je er licht op drukt.

  6. Maak het waterbad klaar: Breng het water met de bakingsoda aan de kook in een middelgrote steelpan. Laat voorzichtig twee deegballen in het kokende water zakken. Laat 30 seconden koken, draai om en kook nog eens 30 seconden. Haal de ballen met een frituurschep of schuimspaan uit het water en laat ze goed uitdruppelen voordat je ze naast elkaar in de koekenpan legt. Herhaal dit tot alle deegballen gekookt zijn en in de koekenpan zijn geplaatst.

  7. Bak de pretzels: Klop een eidooier en water door elkaar met een vork. Bestrijk de bovenkant van het deeg met dit mengsel. Maak met een keukenschaar een kleine 'X' aan de bovenkant van elke pretzel en bestrooi de pretzels met koosjer zout. Bak 16–20 minuten of tot het brood goudbruin is. Serveer warm.