Hulpmiddelen
Ingrediënten
350 g gemengde bessen (blauwe bessen, frambozen en aardbeien)
100 g suiker
1 eetlepels citroensap
250 g Griekse yoghurt
200 ml volle slagroom
1 theelepels vanille-extract
Stap voor stap
Doe de gemengde bessen, het citroensap en de suiker in een steelpan. Verwarm onder af en toe roeren op laag tot middelhoog vuur tot de bessen zacht worden en het sap vrijkomt. Als ze zacht zijn, druk je ze iets verder kapot met een lepel. Laat het mengsel 10 minuten sudderen tot het een siroopachtige consistentie heeft. Haal van het vuur. Plaats een fijnmazige zeef op een kom en giet het bessenmengsel hier doorheen om de zaadjes en het vruchtvlees te scheiden van het sap. Druk het mengsel aan met de achterkant van een lepel, zodat alle sap vrijkomt maar de zaadjes achterblijven. Laat ze afkoelen.
Bevestig de platte menghaak op de KitchenAid Mixer. Doe de gezeefde bessenpuree, Griekse yoghurt, room en het vanille-extract in de kom van de mixer. Mix op snelheid 4 tot een glad geheel. Dek de kom af en zet hem minimaal 4 uur in de koelkast, zodat het mengsel goed gekoeld is.
Bevestig de ijskoude KitchenAid IJskom en de roerspaan op je mixer. Giet het gekoelde mengsel in een kan met tuit om knoeien te voorkomen. Zet de mixer op de roerstand en giet het mengsel geleidelijk in de ijskom terwijl de mixer draait. Laat ongeveer 15-20 minuten draaien of tot het mengsel dik en zacht genoeg is. Serveer direct of doe het in een luchtdicht bakje en doe dit in de vriezer tot het ijs stevig is. Laat het ijs vóór het scheppen een minuut of 5 opwarmen bij kamertemperatuur, aangezien zelfgemaakt ijs vaak harder is dan ijs uit de winkel.