Skip the navigation

Olijvenbrood

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
olivebread thumbnail

Geniet van de rijke olijfsmaken van dit ambachtelijke brood dat heerlijk is bij elke maaltijd.

Duration
Totaal2h35
Voorbereiden15min
Koken50min
Rusten1h30

Hulpmiddelen

StandMixerStandMixer
BreadBowlBreadBowl

Ingrediënten

Serveren

450 g

tarwebloem

11 g

instant gist

8 g

zout

2 eetlepels

gedroogde oregano

120 g

groene olijven

300 ml

warm water

Stap voor stap

  1. Bevestig de broodkom op je KitchenAid Mixer met kneedhaak. Doe de bloem, de gedroogde gist, het zout en de gedroogde oregano bij elkaar. Begin met mixen op snelheid 1. Voeg geleidelijk het warme water toe tijdens het mengen. Blijf 5 minuten kneden op snelheid 2 tot het deeg glad en elastisch is. Als het deeg te plakkerig lijkt, kun je nog wat bloem toevoegen, een eetlepel tegelijk.

  2. Voeg de fijngehakte olijven aan het deeg toe en kneed nog eens 2-3 minuten tot de olijven gelijkmatig in het deeg zijn verspreid.

  3. Verwijder het deeg van de haak en bestuif de bovenkant met een beetje bloem. Draai het deeg met de hand om en breng een laagje bloem aan op het deeg. Sluit de kom vervolgens af met het deksel. Laat het brood 60 minuten rijzen.

  4. Haal het deksel van de kom en haal het deeg eruit. Breng het over naar een royaal met bloem bestoven oppervlak. Druk het voorzichtig in om de lucht eruit te laten. Vorm het deeg door de randen uit te trekken en naar het midden te vouwen. Draai het deeg om, met de vouwnaad naar onderen. Plaats beide handen aan beide zijden en krul je rechterhandpalm voorzichtig rond de rechterrand terwijl je met je linkerhand de bal op het oppervlak draait. Hierdoor wordt het deeg glad gekneed tot een ronde platte vorm. Leg het op het met bakpapier beklede deksel van de broodkom, dek het af en laat het nog 30 minuten rijzen.

  5. Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en druk het voorzichtig in om de lucht eruit te laten. Vorm het deeg in een bal door de randen uit te trekken en naar het midden te vouwen. Draai het deeg om. Plaats beide handen aan beide zijden en krul je rechterhandpalm voorzichtig rond de rechterrand terwijl je met je linkerhand de bal op het oppervlak draait. Leg het brood op de deksel van de broodkom, bestuif het met een beetje bloem en snijd het in. Sluit de broodkom en plaats deze in een voorverwarmde oven van 230 °C. Bak 35 minuten, neem de broodkom van het brood af en laat het brood nog 5 minuten verder bakken op de deksel of totdat de korst knapperig en goudbruin is. Haal de kom uit de oven en laat het brood licht afkoelen voordat je het aansnijdt.