Startpagina>Klantenservice> Veelgestelde vragen
Hoe kunnen we je helpen?

Kan ik roest verwijderen van een roestvrijstalen kom?

Roestvrij staal is roestwerend, maar niet 100% roestbestendig. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor roestvorming op zelfs de hoogste kwaliteit roestvrij staal. Kijk hier wat eraan te doen is...

Anders dan koolstofstaal is roestvrij staal een ijzerlegering die een relatief hoog percentage aan chroom bevat. Deze insluiting van chroom verleent aan roestvrij staal zijn roestwerende eigenschappen. Het chroom in roestvrij staal reageert met zuurstof (in de lucht of in water) en vormt een uiterst dun, doorzichtig en passief laagje (chroomoxide) op het oppervlak van het staal, dat verdere oxidatie (roesten) beperkt. Dit passieve laagje wordt heel snel gevormd (en weer hersteld), dus je hoeft niet bezorgd te zijn dat je het eraf schraapt of schrobt.

Toch zijn er bepaalde dingen die tot in dit laagje kunnen doordringen en roest kunnen veroorzaken als ze blijvend in contact staan met roestvrij staal. Hier zijn onze tips voor het onderhouden van je roestvrijstalen kom:

Voorkom diepe krassen

Kleine krasjes zijn vaak oppervlakkig, maar diepere krassen zijn moeilijk schoon te houden. Voorkom krassen door geen metalen keukengerei in je kommen te gebruiken (of hanteer ze heel zorgvuldig) en door geen schuursponsjes te gebruiken.

Was de kom vaak af

Vaak afwassen is een essentiële stap, maar er zijn nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Het drinkwater in sommige steden bevat veel chloor. Dit kan de beschermlaag op roestvrij staal geleidelijk afbreken en roest veroorzaken. In grondwater uit bronnen kan ook een bacterie voorkomen die roest in roestvrij staal kan veroorzaken.

Gebruik het juiste afwasmiddel

Gebruik alleen milde schoonmaakmiddelen en vooral geen agressieve chemicaliën of antibacteriële schoonmaakmiddelen. Sommige agressieve chemicaliën en antibacteriële soorten zeep kunnen ertoe leiden dat roestvrij staal toch gaat roesten Halogeenzouten (chloor, fluor, broom, jodium), sommige antibacteriële middelen (vooral als ze het chemische middel Triclosan bevatten), en bleekmiddel (natriumhypochloriet) of schoonmaakmiddelen die bleek bevatten kunnen ook roest vormen op roestvrij staal. Lees het etiket van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt en gebruik ze niet als ze een of meer van bovengenoemde stoffen bevatten.

Vermijd contact van metaal op metaal

Vermijd het gebruik van metalen schuursponsjes (zoals staalwol) en van metalen keukengerei. Staalwol is gemaakt van koolstofstaal en roest snel. Als je dit gebruikt op een roestvrij stalen oppervlak, kan er iets achterblijven wat 'vrij ijzer' wordt genoemd. Het chroom beschermt het roestvrije staal niet tegen deze vrije ijzerdeeltjes, die snel tot roest kunnen leiden. Langdurig contact tussen roestvrij staal en bepaalde andere soorten metaal kan een proces in werking stellen dat 'galvanische corrosie' wordt genoemd. Roestvorming zal veel sneller ontstaan in een natte omgeving dan in een droge omgeving.

Roestaanslag verwijderen

  1. Vermeng wat baksoda met azijn (appelazijn of witte azijn) totdat je een dik papje hebt.
  2. Breng deze pasta aan op het roestvrijstalen oppervlak.
  3. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken (tot een paar uur bij hardnekkige roestaanslag).
  4. Schuur de pasta over het roestvrij stalen oppervlak met een krasvrij schoonmaaksponsje, dat je in rondjes beweegt.
  5. Spoel de kom goed uit met warm water. Was de kom dan op de gebruikelijke manier af in een sopje, en droog hem met de hand af.

TIP: Deze intensieve reinigingsmethode is handig als er vlekken of roest zichtbaar zijn, of doe dit wekelijks of maandelijks om alle problemen voor te zijn.

Was dit artikel nuttig?
top
Selecteer een ander product

Vergelijken

Producten vergelijken

U kunt niet meer dan 3 producten kopen. Verwijder een product voordat u een ander product toevoegt.